De Internationale Dag van de Mentale Gezondheid (World Mental Health Day) wordt jaarlijks gevierd op 10 oktober. Deze dag is in 1992 in het leven geroepen door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de World Federation for Mental Health (WFMH) met als doel het vergroten van de wereldwijde bewustwording rondom mentale gezondheid en het bevorderen van gesprekken over geestelijke gezondheidszorg.


De belangrijkste doelstellingen van deze dag zijn:


  1. Bewustwording vergroten: Het bespreekbaar maken van mentale gezondheidsproblemen en het doorbreken van het stigma dat vaak rond psychische problemen hangt.
  2. Ondersteunen van mensen met mentale gezondheidsproblemen: Inzetten op het verbeteren van de zorg, ondersteuning en het welzijn van mensen die lijden aan psychische aandoeningen.
  3. Bevorderen van preventie en zorg: Oproepen tot meer investeringen in geestelijke gezondheidszorg en beleidsontwikkeling om betere preventieve maatregelen te nemen en toegang tot zorg te verbeteren.
  4. Educatie en betrokkenheid: Informatie verstrekken aan het brede publiek, zodat meer mensen bewust worden van het belang van een goede geestelijke gezondheid.


Ieder jaar wordt de Internationale Dag van de Mentale Gezondheid gevierd met een specifiek thema, waarbij verschillende aspecten van mentale gezondheid centraal staan.

Het thema van dit jaar is ‘mentale gezondheid is een universeel menselijk recht.’

Mentale Gezondheid: Een Wereldwijde Uitdaging

Wereldwijd hebben naar schatting 1 op de 8 mensen last van een vorm van mentale aandoeningen, zoals depressie, angststoornissen, burn-out of verslaving. De COVID-19-pandemie heeft deze problemen nog verergerd door de toegenomen stress, sociaal isolement en onzekerheid. Mentale aandoeningen kunnen iedereen treffen, ongeacht leeftijd, geslacht, afkomst of economische situatie.

Ondanks de wijdverspreide impact van mentale gezondheidsproblemen, is er wereldwijd een groot tekort aan investeringen in geestelijke gezondheidszorg. In veel landen krijgen mensen met psychische aandoeningen niet de juiste zorg of durven ze geen hulp te zoeken door het stigma dat nog steeds aan mentale problemen kleeft.

In Nederland is er kort gelden nog onderzoek gedaan naar mentale problemen en het praten daarover. Daaruit blijkt dat slechts één op de drie Nederlanders praat regelmatig over hun mentale welzijn. Dit komt vooral omdat ze het uitdagend vinden om zo'n gesprek aan te gaan. 35% wil er niemand mee belasten of hun dierbaren ongerust maken. Opvallend is dat dit aantal bij de 18 tot en met 24-jarigen 52% is, terwijl dit percentage bij 65+'ers op 26% ligt. Ook zegt 22% van de respondenten te twijfelen om het gesprek over mentale gezondheid aan te gaan omdat ze dit onderwerp te persoonlijk vinden.

Activiteiten tijdens de Internationale Dag van de Mentale Gezondheid

Over de hele wereld worden op 10 oktober diverse activiteiten georganiseerd om het bewustzijn rondom mentale gezondheid te vergroten. Enkele van deze activiteiten zijn:

  1. Conferenties en webinars: Er worden bijeenkomsten gehouden, zowel fysiek als online, waar experts spreken over psychische aandoeningen, nieuwe behandelingen en het bevorderen van psychisch welzijn.
  2. Media-aandacht en campagnes: Overheden, organisaties en stichtingen lanceren campagnes op sociale media, televisie en andere platforms om aandacht te vragen voor geestelijke gezondheid en stigma's te bestrijden.
  3. Ondersteunende activiteiten: Hulplijnen en zorgorganisaties zetten speciale acties op om mensen met mentale gezondheidsproblemen direct te ondersteunen, zoals het bieden van gratis therapie- of adviessessies.
  4. Lokale evenementen: Scholen, gemeenschappen en werkplekken organiseren evenementen om gesprekken over geestelijke gezondheid te bevorderen en mensen bewust te maken van het belang van mentaal welzijn.

    Mentale gezondheid speelt een cruciale rol in het dagelijks functioneren van individuen en samenlevingen. Een goede geestelijke gezondheid is essentieel voor het welzijn, het kunnen omgaan met stress, productiviteit en positieve sociale interacties. Problemen met mentale gezondheid kunnen niet alleen individuen treffen, maar hebben ook bredere maatschappelijke gevolgen, zoals verhoogde zorgkosten, verminderde productiviteit en een negatieve invloed op de algehele kwaliteit van leven.

    Door de Internationale Dag van de Mentale Gezondheid worden deze problemen onder de aandacht gebracht en worden beleidsmakers aangemoedigd om duurzame, effectieve strategieën te ontwikkelen voor de preventie, behandeling en nazorg van mentale gezondheidsproblemen. De Internationale Dag van de Mentale Gezondheid is dan ook van groot belang voor het wereldwijd onder de aandacht brengen van mentale gezondheidsproblemen en het versterken van de inspanningen om geestelijke gezondheidszorg toegankelijker en effectiever te maken. Het biedt een platform voor bewustwording, educatie en beleidsveranderingen, waardoor miljoenen mensen steun kunnen krijgen en het stigma rondom mentale gezondheid kan worden doorbroken.