ZAANDAM - Het wereldberoemde kwartet 'Dudok Quartet' strijkt voor één dag neer in Zaandam en iedereen mag het horen!

Dudok Quartet speelt Haydn, Sjostakovitsj en Beethoven
Wanneer: zaterdag 15 juni 2019
Aanvang 20.15 uur
Vermaning Zaandam, Westzijde 82
Kaarten kunnen kosteloos worden gereserveerd. Na het concert wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd, pinnen kan ook.
Meer informatie: www.nieuwehuysconcerten.nl

Op zaterdag 15 juni aanstaande komt het Dudok Quartet naar Zaandam. Het strijkkwartet dat wordt gevormd door Judith van Driel (viool), Marleen Wester (viool), Marie-Louise de Jong (altviool) en David Faber (cello) en is een van de meest toonaangevende strijkkwartetten van dit moment. Het Dudok Quartet vertelt zijn muzikale verhalen over de hele wereld en die laten daar zonder uitzondering een onuitwisbare indruk achter. Lovende recensies zijn hun deel.

Het is dus best bijzonder dat Nieuwe Huys Concerten deze topmusici heeft weten te strikken voor een concert in de Vermaning in Zaandam. Maar dit is dan zelf ook een bijzondere organisator. Als sinds 2009 staat Nieuwe Huys Concerten garant voor de bijzonderste klassieke concerten op bijzondere locaties in de Zaanstreek.

Het doel van de organisatie is om zoveel mogelijk mensen te laten genieten van klassieke muziek. In de programmering wordt altijd gezocht naar musici en werken die samen de juiste chemie hebben om de emotie van de muziek maximaal over te kunnen brengen aan het publiek. Elk concert opnieuw en in grote diversiteit. Om zoveel mogelijk mensen te toegang te geven tot deze concerten zorgt Nieuwe Huys Concerten voor een toegankelijke locatie, een laagdrempelige sfeer en een flexibele toegangsprijs, omdat een krappe portemonnee het genieten van een prachtig concert niet in de weg mag zitten. Bezoekers mogen achteraf zelf bepalen wat ze het waard vinden.

Een mooi programma
Op 15 juni speelt het Dudok Quartet in de Vermaning in Zaandam werken van Haydn (op. 20 nr.1), Sjostakovitsj (nr. 8 op. 110) en Beethoven (nr. 13 op. 130). Joseph Haydn is eigenlijk de uitvinder van het strijkkwartet. Zijn opus 20 stukken worden na ruim 200 jaar nog steeds gezien als de basis van alle strijkkwartetten. Hier is het strijkkwartet begonnen. Het Achtste Strijkkwartet van Dmitri Sjostakovitsj is misschien wel het hart van al zijn kamermuziek. De componist noemde het zelf een autobiografisch kwartet, ‘een open boek’, met verwijzingen naar zijn eigen kamermuziek en symfonieën. Hij droeg het werk op aan de slachtoffers van oorlog en fascisme.

Het strijkkwartet opus 130 van Ludwig van Beethoven is dit seizoen het lijfstuk van het Dudok Quartet. De late kwartetten van Beethoven zijn, net als zijn late pianosonates, tijdloze meesterwerken. Beethoven gaat hier tot de toppen van zijn muzikale verbeelding, en is zijn tijd, maar misschien ook de onze, nog steeds ver vooruit. Op. 130 heeft een laatste deel dat vaak afzonderlijk wordt uitgevoerd, de “Grosse Fuge”.