Wat is een SMC?
SMC staat voor Sportmedisch Centrum. Op een SMC zijn geregistreerde sportartsen werkzaam. Dit zijn artsen die na het basisartsexamen een 4-jarige opleiding in de sportgeneeskunde hebben gevolgd. Sportartsen zijn m.n. deskundig op het gebied van sportblessures, m.n. ook in relatie tot de beoefende tak van sport, inspanningsgerelateerde klachten, inspanningsdiagnostiek en begeleiding van chronisch zieken die willen (gaan) sporten. In Nederland zijn ca. 55 erkende sportmedische instellingen. Het SMC Plemper heeft 5 vestigingen, t.w. in Almere, Baarn, Hoorn, Purmerend en Zaandam. Het SMC Plemper is erkend door de FSMI (Federatie van Sportmedische Instellingen), hetgeen betekent dat de sportgeneeskundige verrichtingen (geheel of deels) door de zorgverzekeraar vergoed worden. Verder is het SMC Plemper SCAS-gecertificeerd, hetgeen inhoudt dat het voldoet aan alle kwaliteitseisen die aan een sportmedische instelling gesteld worden.
Voor wie?
Sporten is in Nederland zeer populair. Nederlanders sporten regelmatig in georganiseerd en ongeorganiseerd verband. Daarnaast is er een grote groep die (weer) wil gaan beginnen met sporten. Allen willen het maximale uit hun sport halen en verantwoord bezig zijn. Sporten is gezond maar kan ook gepaard gaan met blessures of andere inspanningsgerelateerde klachten. Indien dit het geval is bent u bij de sportarts aan het juiste adres. Het is een misvatting dat een sportarts er alleen voor topsporters is. Iedere sporter, ongeacht leeftijd of sportniveau, kan op het SMC terecht. Dus niet alleen de topsporter, maar ook de beginnende sporter, de recreatiesporter en de wedstrijdsporter. Iedereen die op een gezonde en verantwoorde wijze zijn sport wil beoefenen en (indien geblesseerd) snel van zijn blessure af wil en adviezen wil krijgen om herhaling te voorkomen kan baat hebben bij een bezoek aan de sportarts.
Wat doen wij?
Op het SMC Plemper vinden consulten, verplichte sportkeuringen, sportmedische onderzoeken en inspanningstesten (op fietsergometer en loopband) plaats. Tevens vinden er behandelingen van een aantal specifieke klachten en/of blessures plaats. Consulten betreffen meestal blessures, maar kunnen ook betrekking hebben op andere sportgerelateerde problematiek, zoals bijv. inspanningsgebonden hoofdpijn of sporten met een chronische aandoening.
Het SMC beschikt over specifieke deskundigheid op het gebied van de behandeling van (chronische) liesblessures middels de manipulatietechniek volgens de “methode van den Akker”. Deze behandeling vindt alleen op onze lokatie in Hoorn plaats. Er bestaat in de diverse regio’s een nauwe samenwerking met een aantal medisch specialisten van andere disciplines , zoals bijv. orthopedisch chirurgen, cardiologen, longartsen en radiologen, zodat snel overleg en eventueel verwijzing kan plaatsvinden. Verder kan op de verschillende lokaties gebruik gemaakt worden van aanvullende diagnostiek, zoals bijv. het laboratorium voor bloedonderzoek en aanvullend radiologisch onderzoek, bijv. röntgen, echografie en MRI. Verder beschikt het SMC over een uitgebreid netwerk van paramedische behandelaars in de verschillende regio’s, zoals sportfysiotherapeuten en (ortho)manueel therapeuten, sportdiëtisten, orthopedische schoenmakers en orthopedische instrumentmakers, zodat (indien noodzakelijk) snel een adequate behandeling kan plaatsvinden.
Op de lokaties Baarn en Hoorn vindt shock-wavetherapie (ESWT) plaats en op de lokatie Baarn behandelingen met bloedplaatjes verrijkt plasma (ACP). Keuringen kunnen worden onderverdeeld in verplichte sportkeuringen en sportmedisch onderzoeken. Verplichte sportkeuringen zijn keuringen die verplicht gesteld zijn door de desbetreffende sportbond of de overheid. Sportmedische onderzoeken vinden op eigen initiatief van de (aspirant)sporter plaats en variëren qua uitgebreid van een basis sportmedisch onderzoek tot een groot sportmedisch onderzoek incl. een maximale inspanningstest op de fietsergometer of loopband. De inspanningstest kan nog worden uitgebreid met ademgasanalyse (spiro-ergometrie) om het omslagpunt (hartfrequentie waarbij verzuring optreedt) te bepalen. Op basis daarvan kunnen de hartslagzones worden bepaald en gerichte trainingsadviezen worden gegeven. Ademgasanalyse vindt ook plaats in geval van inspanningsgerelateerde klachten en onbegrepen prestatiedaling dan wel onvoldoende progressie in het prestatievermogen.
Voor ieder wat wils. Welke keuring voor u geschikt is vindt u in de keuringswijzer.
Veel voorkomende vragen
Als sporter of beginnend sporter stelt u zichzelf vast wel eens de volgende vragen:
Op al deze vragen wilt u snel en deskundig antwoord hebben. Op het SMC Plemper bent u aan het juiste adres!