DEN DUNGEN - Donki Sjot wint de beslissende set met 15-13. Compaen verliest ook de derde vijfsetter dit seizoen met twee punten verschil. Zoals bijna de helft van de verloren sets met de meest minimale marge beslecht wordt. Bij de 'big points' zijn de Oostzaners te vaak kleine jongens. Het is vaak net niet.


Er blijken in de slotfase te weinig zekerheden in de aanval. Een vaste scorer ontbreekt dan in het jonge gezelschap. De stand lijkt verlammend te werken op het spel. Het uiteindelijke marginale verschil in het duel was in lijn met de krachtsverhoudingen. Beide teams deden in hun pieken en dalen nauwelijks iets voor elkaar onder. De qua ledental kleinste clubs in de poule lieten zien dat het ook dit seizoen weer punten sprokkelen wordt. Hoogte- en dieptepunten wisselden elkaar in hoog tempo af. Van constante in het spel was geen sprake.

De ploegen, die elkaar zo vaak troffen in de eerste divisie en topdivisie, slaagden erin door eigen onmacht regelmatig ruime marges te verspelen. Het meest sprekende voorbeeld daarvan kwam voor rekening van Compaen. Bij tussenstanden van 3-12, 9-16 en 14-19 was er ogenschijnlijk niets aan de hand voor de Oostzaanse volleyballers. De bezoekers lieten de Brabanders echter door knullige fouten terugkomen in de wedstrijd, maar bij 20-23 leek de weerstand van Donki Sjot tot weinig te leiden. De schijn bedroog, want in een opslagbeurt werd het 25-23.

Ondanks die deceptie nam Compaen in de vierde set, met toen middenblokkeerder Evert Hankes als competitiedebutant in de gelederen, aanvankelijk het initiatief en leidde tot 15-16 steeds met enkele punten verschil. De naam van de tegenstander mag dan klinken als het Engelse woord voor ezel, maar het was Compaen dat twee keer de zelfde fout maakte.

Niets ging meer goed en bij 24-19 leek het einde van de wedstrijd een kwestie van tijd. Cris de Jong (18), die als enige spelverdeler in de selectie een zware last op zijn frêle schouders torst, toonde toen zijn talent. Zijn messcherpe opslagserie was lastig voor Donki Sjot, dat getuige de vele aanvalsfouten ook wel zin had in een lange Brabantse nacht.

In de vijfde set was ook weer sprake van een wisselend scoreverloop. Compaen sloeg een gaatje bij 2-4 en 4-6, maar wisselde bij 8-7 van veld. Die marge van een of twee punten bleef dus tot einde van de wedstrijd. Net als vorig seizoen, toen met twee heel andere teams, ging er een winstpunt naar Oostzaan. De aanvalspercentages vertelde het verhaal voor Compaen. Op de buitenkanten kwam alleen diagonaalspeler Calvin Ooms boven de veertig procent uit.

Waarschijnlijk zijn na dit lange epistel de eredivisiecoaches al klaar met lezen, dus kan nu geschreven worden over de blokkeerprestaties van Lars Ent. De lange Alkmaarder, door het geoefende oog van de meesterscout van Compaen in de promotieklasse opgepikt, kwam tot twaalf blokpunten. Hij treedt daarmee in de voetsporen van zijn vriend Siebe Korenblek, die namens het Talentteam met zijn netverdediging de eredivisie-aanvallers tot wanhoop drijft. Lars Ent was ook nog eens goed voor vier aces en een aanvalspercentage van 63. Op basis van die cijfers kan Compaen verder.

Compaen treft zaterdag Inter Rijswijk in de eigen Sporthal Oostzaan.