In Oostzaan gaat het namelijk ook om het proces en zijn uitslagen niet allesbepalend. Dat laat zien dat de zeerovers na de missers tegen de onderste drie in de topdivisie weer op de juiste koers zitten. Vorige week was er al verbetering zichtbaar tegen koploper Sliedrecht Sport 2 en afgelopen weekeinde kon Compaen zich serieus meten met een andere topper in de poule, Zaanstad.
Bij 16-19 in de vierde set leken de bezoekers in de Koogse Topsporthal zelfs minimaal een punt aan de streekwedstrijd over te houden. Drie killblocks van Zaanstad en een aanvalsfout van Compaen zorgden voor 20-19 en die tegenslagen kwamen de gasten niet meer te boven (25-21).
In de derde set was het verschil met 25-22 zelfs nog kleiner. Compaen wist de aanvalsopbouw bij Zaanstad met tactische services te ontregelen, waardoor de Oostzaanse blokkering kon floreren. Liefst veertien keer was er een sluitende netverdediging.
Opvallend daarbij was de inbreng van Jason Hartman. Met iets meer dan 180 centimeter wordt hij in het huidige volleybal gauw over het hoofd gezien, maar bij iedere sprong weet de explosieve middenman zich te lanceren. Aanvallend waren er in de derby belangrijke rollen voor David Bes en Koen van de Wetering, die in de dubbele cijfers kwamen. Ook de passing was in de bijna eredivisiewaardige entourage op orde bij Compaen. Slechts zes keer leidde een service gelijk of min of meer direct tot een punt van Zaanstad.
De derby kende een opvallend begin. Het zal niet vaak voorkomen dat de eerste twee sets van een wedstrijd eindigen in 25-12 en 12-25. In de openingsset wist Compaen slechts zeven aanvalspunten te noteren. Liefst zestien maal mocht Zaanstad de rally aangaan. In de tweede set waren er volop slordigheden bij de gelouterde tegenstander, terwijl de blokkering van de Oostzaners vier keer scoorde en midden Jesse Koopman toen ook productief was.
Over het geheel genomen ging de winst in de wedstrijd verdiend naar Zaanstad, dat op de belangrijke momenten op basis van ervaring zijn klasse toonde. Het waren met name de door Compaen opgeleide en nadrukkelijk naar een terugkeer naar de eredivisie solliciterende Robin Ottenhof en de kiezelhard aanvallende en flitsend verdedigende Lesley Kef die toen het verschil maakten.
De tevredenheid van Compaen na afloop zat hem ook in de rolverdeling. De regie was in handen van Cris de Jong, net 18 jaar en met pas vier topdivisiewedstrijden in de achterzak. Vergelijk dat eens met de spelverdelers van Zaanstad: Hidde Uitenbosch en Guido Spooren kunnen bogen op meer dan honderd wedstrijden op eredivisieniveau.
De eerder genoemde Jason Hartman is pas 19 jaar, David Bes 20 jaar en dan was er ook nog invaller en alleskunner Jasper Geerdink van 21 jaar. Met de toekomst zit het dus wel goed bij Compaen. En de volgende lichting staat al weer bijna klaar. Jongens A staat op coëfficiëntie eerste in de topklasse, boven grootmachten als PDK/Huizen, Sliedrecht Sport en Inter Rijswijk.
De regierol wil Compaen ook in de regio gaan vervullen door Nevobo superclub te worden. De dorpsclub neemt het voortouw om het volleybal in Amsterdam en omgeving de broodnodige impuls te geven.