Dat gold in tweeërlei opzicht. Waar de zeerovers bij de vorige ontmoeting al snel de witte vlag hesen, waren zij dit keer tot de tanden gewapend. Ze speelden zoals de beroemde striptekenaar Dick Bruijnesteijn ooit in de jaren zeventig in opdracht van de club een cartoon van Claes Compaen vervaardigde. De piraat klemt daarbij een sabel tussen de kiezen. De opponent, nummer 2 van de ranglijst, moest indachtig die prent strijden voor elk punt.
De revanchegedachte als drijfveer. Niet alleen voor de wedstrijd in Nijmegen; Het was ook dit Pegasus dat bijna twee jaar geleden Compaen via promotiedegradatiewedstrijden in de eigen accommodatie uit de topdivisie duwde.
Het was ook een ander Compaen, omdat in Sporthal Oostzaan alle manschappen aanwezig waren. Pegasus maakte kennis met spelverdeler Ashton Howard, diagonaalaanvaller Bart Vlasblom en passerloper Jary Kroon.
Met deze stoere kerels in de gelederen, werd het een boeiend gevecht. Niet eerder deze competitie morsten de bezoekers tegen teams uit het rechter rijtje, waarmee Compaen in feite een bonuspunt pakte. De marge naar Gemini Kangeroes, concurrent voor een pd-plek, groeide zo iets en voor het ontlopen van directe degradatie is nog slechts een punt nodig.
De thuisploeg opende nog met wat foutjes, maar al snel kwam ze op het vereiste niveau om voor een stunt te kunnen zorgen. Het was in de openingsset routinier Bart Vlasblom die het jeugdige Zaanse gezelschap voorging. Acht van zijn smashes waren scorend. Beide teams deden niets voor elkaar onder; Pas bij 22-22 pakte Pegasus de cruciale marge (23-25).
Spanning was er ook in de tweede set volop. Compaen nam afstand bij 18-15, maar de ervaren visite - met verschillende voormalige eredivisiespelers - wilde zich door de pukkelpubers niet de les laten lezen. Bij 21-20 mocht de thuisploeg nog even hopen, maar de aanval rechtdoor kon onvoldoende gepareerd worden (23-25).
In de derde set voltrok zich opnieuw een boeiend schouwspel. De aanval van Compaen draaide in deze fase op volle toeren. Jary Kroon, Milan Muijs en invaller Jason Hartman steunden Bart Vlasblom met hun puntenproductie aan het net. Ashton Howard bracht veel variatie en snelheid in zijn setups, waardoor de Pegasus-blokkering kansloos werd. Bij 24-21 was setwinst nabij, maar onder andere twee matige passes zorgden nog voor een zenuwslopend slot. Compaen hield steeds de leiding totdat bij 29-27 eindelijk het beslissende setpoint verzilverd werd.
Voor het scoreverloop in de vierde set gold: je moet er bij zijn geweest om het te geloven. De Oostzaners waren ontketend en leidden op een gegeven moment zelfs met 21-8. Een tussenstand die herinneringen aan de uitwedstrijd opriep. Het krachtsverschil kreeg in deze set ook gestalte via vier killbloks en vier aces. Het werd uiteindelijk 25-11, waarmee Compaen zich sowieso van een wedstrijdpunt verzekerde.
Bij 4-1 in de vijfde set leek een regelrechte sensatie in de maak. Op de lastige opslag van Jary Kroon permitteerde Pegasus zich enkele foutjes. Het kwam echter niet tot een stunt, omdat bij Compaen de onbevangenheid verdwenen leek. Het gevoel van het kunnen stunten verlamde mogelijk. Misschien was het na een lang volleybalgevecht ook wel vermoeidheid bij de thuisploeg. Het verlies met 8-15 deed weinig af aan de prestatie. Het team scoorde tegen de nummer 2 een ongekend hoog scoringspercentage (46) en laag foutenpercentage (14) in de aanval. Zaak is nu om de vorm drie weken vast te houden, tot de burenruzie met Spaarnestad op 8 maart.