ZAANDAM - In de wijken Poelenburg, Hoornse/Peldersveld werd afgelopen zaterdag door vrijwilligers van de stichting ‘Geen Drugs Wel Leven’ een flyer-actie gehouden. Het team, herkenbaar aan de turquoise T-shirts, verspreidde 2400 voorlichtingsboekjes over drugs in de wijk.
De stichting is onderdeel van het internationale Drug Free World, een seculiere voorlichtingscampagne die gesponsord wordt door de Scientology Kerk. De grondlegger van de Scientology kerk, L. Ron Hubbard, gaf in de Flower Power tijd van de jaren zestig al aan dat ‘drugs weleens het grootste probleem in de samenleving zou kunnen worden’. In de huidige tijd zien we in ieder geval terug dat drugs een behoorlijke ondermijnende invloed kan hebben op de maatschappij.
Beste vriend door drugs kapot gemaakt
Han Bakker, bestuurslid van het Nederlandse ‘Geen Drugs Wel Leven’, heeft dit in zijn directe nabijheid meegemaakt. Hij vertelt: “Drugs heeft zo'n vernietigend effect op mensen, en daarmee de samenleving, dat ik niet wil wegkijken van de gevolgen en het gewoon als feit accepteer. Een van mijn collega’s, die ik als mijn beste maatje zag, heb ik door gebruik van wiet en cocaïne zóver af zien zakken, dat hij zich er niet meer van los kon maken. Uiteindelijk werd hij tijdens een drugstransport opgepakt en belandde vijf jaar in een Duitse gevangenis. Inmiddels is ie vrij, maar hij kan niet aan normaal werk komen en is dus toch weer met drugs bezig.”
Niks onschuldigs aan drugslabs en criminaliteit
Het is een grote motivatie voor Bakker om zich in te zetten om jongeren voor te lichten over de risico’s van drugs. “Het lijkt onschuldig, een joint of een pilletje, maar er gaat een hele wereld achter schuil. Criminaliteit, drugslabs in woonwijken, illegale dumpingen van drugsafval met de nodige gevolgen voor het milieu… laat staan al het leed dat een verslaving met zich meebrengt in iemands persoonlijke leven en zijn omgeving.”
Weiger drugs normaal te vinden
Bakker wil vooral bewustwording creëren en het gesprek op gang brengen. “Verbieden heeft geen zin”, vindt hij ook. “Maar wanneer we het gesprek niet aangaan, zal er ook niets veranderen. Het lijkt alsof drugsgebruik meer en meer geaccepteerd wordt in Nederland; we hebben het over legaliseren en vinden het kennelijk normaal. Ik weiger me daarbij neer te leggen. En hoop met onze acties toch wat mensen aan het denken te zetten.”