De expositie van de ontwerpen is te zien van 14 tot en met 27 januari in de Clusiusstraat (t/o nr. 104) in Zaandam.
Maatschappelijk betrokken ontwikkelaar
De ontwikkeling van de Poort van Zaandam-Oost markeert de start van een grote vernieuwings- en verdichtingsoperatie in Zaandam-Oost. De gemeente Zaanstad en woningstichting Rochdale zoeken een ambitieuze, maatschappelijk betrokken partij voor de bouw van een markant gebouw, met positieve impact op de wijk, op de plek waar nu een verouderde flat uit de jaren zestig staat (in de volksmond: de 'Spaghettiflat').
Meer woningen, gevarieerder aanbod
De huidige flat (117 sociale huurwoningen) maakt plaats voor een gebouw met 250 tot maximaal 320 woningen: 10% sociale huur en daarnaast duurdere huur en koop. Op de begane grond komt een Huis van de Wijk, een combinatie van voorzieningen voor verschillende groepen bewoners: een buurthuis, Sociaal Wijkteam, centrum Jong, jeugdteam en bibliotheek. Het Huis van de Wijk ligt dicht bij de scholen.
Bouwperiode 2026-2028
Het bestemmingsplan is toegekend en is onherroepelijk. De bouw is gepland tussen 2026 en 2028. De Europese aanbesteding verliep via TenderNed. Over enkele weken neemt de gunningscommissie van gemeente Zaanstad en Rochdale een besluit binnen deze aanbesteding. Bij de keuze telt de voorkeur van de bewoners voor tien procent mee. Hun voorkeur kan daarmee de doorslag geven.
Achtergrond: Pact Zaandam-Oost
Met Pact Zaandam-Oost zet Zaanstad in op kansengelijkheid in brede zin, met veel inzet op jeugd, arbeidsparticipatie en leren, gezondheid en veiligheid. Er staat veel te gebeuren. De kwaliteit van de leefomgeving en diversiteit in het woningaanbod worden vergroot door een reeks binnenstedelijke verdichtingen en verschillende projecten aan de randen van de wijken. De Poort van Zaandam-Oost is het eerste vernieuwingsproject en daarmee een belangrijke mijlpaal voor het Pact. De aanpak is erop gericht dat bewoners in Zaandam-Oost in gemengde buurten kunnen wonen, met verschillende (verduurzaamde, dus energiezuinige) woningtypen, in uiteenlopende prijsklassen, aantrekkelijke en eigentijdse voorzieningen en een openbare ruimte met veel groen en volop mogelijkheden voor persoonlijk contact, sport en spel, fietsen en wandelen. Het moeten buurten zijn waar bewoners zich thuis voelen, betrokken zijn bij wat er gebeurt en zich veilig voelen; waar mensen graag hun wooncarrière starten en willen blijven wonen.
Meer informatie
www.rochdale.nl/meningvandebuurt