Goede buren biedt ontroerende miniportretjes
‘Goede Buren’ laat op een mooie manier zien waar de vrijwilligers van Humanitas mee te maken krijgen bij hun werkzaamheden van ‘vriendschappelijk huisbezoek’. Toen de Rotterdamse Bep de Bruin na 10 jaar dood in haar woning werd gevonden door bouwvakkers, was de stad in shock. Niemand had haar gemist. Hoe kon dit gebeuren? Ada (59) en haar nuchtere overbuurvrouw Wilma (70) besluiten vrijwilligers te worden voor het Rotterdamse antwoord: een campagne tegen eenzaamheid. Samen leggen ze huisbezoeken af, op zoek naar eenzame ouderen die hulp nodig hebben. Zo ontmoeten ze Jan (81) en Til (85). Jan heeft zeven jaar lang nauwelijks zijn huis verlaten. In zijn gevecht om onafhankelijk te blijven, wordt hij steeds eenzamer. Til is een sterke en koppige vrouw, die elk aanbod van ondersteuning weigert. De enige aan wie ze haar diepste gevoelens toevertrouwt is haar hond Sandy. Diep geraakt door hun eenzaamheid besluiten Ada en Wilma in actie te komen. Maar kun je iemand wel uit zijn eenzaamheid bevrijden? En waar ligt de grens tussen zorgen voor en bemoeien met?
Eenzaamheid is een universeel thema, aldus Stella. “Het is een film over oudere mensen en eenzaamheid, maar uiteindelijk is het een film over saamhorigheid. Daar hebben mensen in deze tijd steeds meer behoefte aan. Er is best veel dreiging en verharding en er is een dorst naar het samen fijn hebben met elkaar in je eigen buurt.”
Arie Lemsfonds en Museum of Humanity samen één tegen eenzaamheid
Dit jaar kunnen Stichting inloophuis 1=Samen en Humanitas Vriendschappelijk Huisbezoek rekenen op de steun van het Arie Lemsfonds. Beide doelen zetten zich in om eenzaamheid in Zaanstad te voorkomen en te bestrijden. Humanitas heeft een groep vrijwilligers die op huisbezoek gaan bij mensen die eenzaam zijn. Tijdens deze bezoeken krijgen deze vrijwilligers met verschillende situaties en problemen te maken. Om de vrijwilligers bij hun werk te ondersteunen en te helpen een goede gesprekspartner te zijn wil Humanitas ze trainingen en workshops aanbieden, zodat de deskundigheid en de vaardigheden van deze vrijwilligers worden vergroot. Met de opbrengst uit verschillende activiteiten gaat het Arie Lemsfonds een bijdrage leveren om deze ondersteuning te realiseren. Het Arie Lemsfonds en Museum of Humanity vinden het leuk om samen aan deze doelstelling te werken en nodigen u dan ook samen uit voor de filmavond op vrijdag 18 oktober.
U wordt ontvangen door oprichter en initiator van het Museum of Humanity, Ruben Timman en wethouder jeugd- en ouderenzorg Songül Mutluer.