ZAANDAM - Een medisch onderzoeker uit Zaandam, Mohammed Nuru, is één van de zes genomineerden voor de UAF-Award. Met de verkiezing vraagt het UAF aandacht voor het potentieel en het doorzettingsvermogen van gevluchte studenten en professionals die hier aan hun toekomst werken. Vanaf 11 oktober kan iedereen zijn stem uitbrengen via uaf.nl/stemmen. Op 4 november maakt het UAF bekend wie de uitblinker van het jaar is.
Gevluchte studenten en professionals hebben een lastige startpositie in Nederland en moeten allerlei obstakels overwinnen. Bijvoorbeeld de taalbarrière, een diploma dat niet op waarde wordt geschat, onbekendheid met het onderwijssysteem en de arbeidsmarkt bemoeilijken de toegang tot opleidingen en banen die bij hun talenten passen. Wie ondanks die lastige omstandigheden toch weet te excelleren, is een echte uitblinker.
De zes genomineerden voor de UAF-Award 2021 vallen op door hun studie- en werkprestaties en hun maatschappelijke inzet. Met de verkiezing wordt in brede zin aandacht gevraagd voor de kennis en talenten die gevluchte studenten en professionals meebrengen.
‘Ik wilde werk doen dat bij me past’
Mohammed Nuru is afkomstig uit Eritrea. Al van jongs af aan is hij geïntrigeerd door de werking van het menselijk lichaam. ‘Biologie was mijn favoriete vak op de middelbare school in Sudan, het land waar mijn familie naartoe vluchtte toen ik nog een baby was.’ Als volwassene moest hij opnieuw vluchten voor de oorlog. In 2013 kwam hij in Nederland terecht.
Hij studeerde Diagnostiek Onderzoek in Sudan en werkte daar in een chemisch laboratorium. Hier was zijn eerste motivatie om opnieuw zelfstandig te zijn. ‘Als vluchteling krijg je een uitkering, maar ik wilde werken zodat ik mijzelf kan onderhouden en mijn familie kan helpen. En dan bedoel ik niet werken in een restaurant of wasserij, werk dat ik ook heb gedaan. Nee, echt werk, werk dat bij mij past, in een laboratorium het liefst.’
Actief als vrijwilliger en student
Op advies van het UAF nam Mohammed de tijd voor het leren van de taal, om zijn kansen in het onderwijs en op de arbeidsmarkt te vergroten. ‘Omdat ik wilde bijdragen aan de samenleving ben ik vrijwilligerswerk gaan doen als tolk bij de gemeente Amsterdam. Daar deed ik voor het eerst mijn mond open. Tot dat moment had ik geen zelfvertrouwen om te praten, door het tolken werd het beter.’
Aan de Hogeschool InHolland volgde hij de hbo-opleiding Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek. Hij studeerde nominaal af en haalde het hoogste afstudeercijfer van zijn jaar. Na zijn afstuderen kreeg hij diverse banen aangeboden als research analist. Hij koos voor een baan bij Amsterdam UMC (locatie VUmc). Mohammed: ‘Ik werk nu aan een groot onderzoek onder chronische leukemiepatiënten. We werken samen met ziekenhuizen in onder meer Duitsland, Zweden en Denemarken. We monitoren de immuunrespons van de medicatie die ze krijgen. Ik vind het geweldig werk.’
Als de tijd er rijp voor is wil Mohammed alsnog promoveren. Mocht hij de UAF-Award winnen, dan ziet hij dat als een aanmoediging voor alle Eritreeërs. ‘Eritreeërs hebben geen slechte ideeën, maar ze missen zelfvertrouwen, dat zit in ons DNA. Als ik hen kan aanmoedigen met mijn verhaal zou dat heel goed zijn. Ik heb mijn droom nooit opgegeven.’
Stem op jouw uitblinker van het jaar!
Vanaf 11 oktober kan iedereen stemmen op de genomineerden voor de UAF-Award, via uaf.nl/stemmen. Alle stemmers bepalen samen met een vakjury wie er wint. De winnaar krijgt een opleidingstraject naar keuze ter waarde van vierduizend euro, mogelijk gemaakt door ICM.
Over het UAF
Het UAF zet zich in voor de ontwikkeling van gevluchte studenten en professionals, en voor hun integratie op de Nederlandse arbeidsmarkt. We behartigen hun belangen, geven advies en bieden begeleiding en financiële steun. Onze kennis en ervaring delen we met onderwijsinstellingen, werkgevers en gemeenten.