OOSTZAAN - Een locatie voor het Nationaal Wielersportmuseum is er al, het geld alleen nog niet. Daarom organiseert verzamelaar en initiatiefnemer Gerry Hulsing uit Wormer een loterij. Een lot kost dertig euro, maar dan ben je wel meteen lid van het museum en maak je bovendien kans op een racefiets ter waarde van 2.000 euro.
Omdat Hulsings zolder te klein is voor alle wielerattributen die hij heeft verzameld, moet hij geregeld op zoek naar nieuwe opslagruimte. Sterker nog: inmiddels liggen er op acht locaties in de Zaanstreek in totaal duizenden wielerattributen van hem opgeslagen.
"Sinds kort heb ik er gelukkig weer een opslagplaats bij, vertelt Gerry in een van zijn tot de nok toe gevulde garageboxen. "Want mijn vrouw wordt af en toe een beetje lelijk tegen me, dan kan ze niet meer stofzuigen omdat overal een doosie, zakkie of tassie staat. Het is een beetje uit de hand gelopen."
Wielercarrières in de vuilnisbak
Gerry's verzameldrift begon in 2006, toen hij voor een wielerkroniek bij veel (voormalig) renners en hun weduwen op bezoek ging en met lede ogen aanzag hoe de herinneringen aan al die wielercarrières langzaam maar zeker in de vuilnisbak verdwijnen. Gerrie besloot zich over de wielerhistorie te ontfermen, en te voorkomen dat grote namen in de vergetelheid zouden raken.
Sindsdien heeft hij duizenden wielershirts verzameld: van een shirt van Robert 'Bouk' Schellingerhoudt uit 1936 tot een exemplaar van Niki Terpstra uit Assendelft. En natuurlijk heeft hij er ook een van de legendarische Gerrie Knetemann, de Amsterdammer die met een Zaanse trouwde.
Dylan Groenewegen
Hij laat een wielertrui van Dylan Groenewegen uit 2017 zien: "Na die overwinningen is hij natuurlijk wereldberoemd", verwijst hij naar de twee etappezeges van de Amsterdammer in de Tour de France.
Hij hoopt een groot deel van zijn collectie tentoon te stellen in het museum, waarvoor de gemeente Oostzaan onlangs Het Twiske als geschikte locatie heeft aangewezen. "Want zonder doel kun je wel blijven verzamelen." Hij hoopt en verwacht dat de loterij voldoende opbrengt om het museum te openen. "Maar als die loterij geen succes wordt, komt er geen museum", zegt Gerry stellig.
Meedoen of meer informatie? Kijk dan op de website van Stichting De Grote Molen.