ZAANDIJK - Wethouder Breunesse van gemeente Zaanstad heeft vrijdag 11 maart de eerste paal geheid voor de bouw van de woningen in project De Bannehoven in Zaandijk. Op deze zeer centrale locatie in het dorp, waar voorheen het gemeentehuis van Zaanstad was gevestigd, worden 47 huurappartementen, 59 koopwoningen, 35 koopappartementen en 12 kavels gerealiseerd. Eerste helft 2023 worden naar verwachting de eerste eengezinswoningen opgeleverd.
Bannehoven
De wijk Bannehoven kenmerkt zich door architectuur met een knipoog naar Zaanse houtloodsen en industriële kopgebouwen geplaatst in een groene wijk met een klimaat adaptieve inrichting. De koppen aan het water worden, net als de oude houtloodsen, voorzien van namen. Er is gekozen voor namen van natuurgebieden uit de Westzanerpolder: De Reef, Westzijderveld en Guisveld. Opmerkelijk is het vele groen dat wordt teruggebracht: in de buurt tussen de woningen, in de hoven en het Elvis Presleypark krijgt als onderdeel van het project een upgrade. Voor het ontwerp tekenden architectenbureau Heren 5 en Bureau Rrog Stedenbouw en Landschap.
30% woningen voor de sociale verhuur 30% van het totaal aantal woningen in de wijk zijn sociale huurappartementen die zijn aangekocht door woningcorporatie Parteon. “We zijn verheugd over de aankoop van de 47 duurzame sociale huurappartementen in dit groene gebied midden in Zaandijk.” aldus Harry Platte, directeur-bestuurder van Parteon. “Hiermee vergroten wij de sociale woningvoorraad in Zaanstad, zoals ook overeengekomen in gezamenlijke prestatieafspraak tussen de gemeente en Zaanse woningcorporaties.” De 47 sociale huurappartementen komen in twee van de industriële kopgebouwen.
Natuurlijke materialen
Om een sterke samenhang met de groene openbare ruimte te krijgen is zoveel mogelijk gebruik gemaakt van natuurlijke materialen en materialen die recht doen aan de industriële historie van het gebied. Denk hierbij aan bakstenen in verschillende tinten geelbruin, oranjebruin en roodbruin die de basis vormen van alle woningen. Voor de verandagevels wordt gebruik gemaakt van duurzaam hout om de woningscheiding te markeren. De grondgebonden woningen krijgen keramische antracietgrijze vlakke dakpannen.
Een stap extra
Bij de ontwikkeling van De Bannehoven is rekening gehouden met klimaatadaptie, door het toepassen van Wadi’s in de hoven en de groene inrichting. De ontwikkelaars gaan verder dan de gevraagde norm als het gaat om energiezuinigheid, groen en water en parkeergelegenheid (parkeren veelal aan het zicht onttrokken). De Bannehoven loopt vooruit op de stad van de toekomst, door de integratie van groen, energiezuinigheid en klimaatadaptieve kenmerken. De gemiddelde energieprestatie (EPC) is ≤ -0,15.