ZAANDAM - Op een feestelijke bijeenkomst in Zaandam ontvingen woensdagavond 21 juni 13 mensen hun energieboswachter-certificaat. Tussen april en juni volgden zij een training, georganiseerd door Natuur en Milieufederatie Noord-Holland. Gisteren werd die afgerond met de eindpresentaties van hun praktijkopdracht. Als burgerexperts staan de energieboswachters nu in startblokken om in hun omgeving het natuurbelang te bewaken bij wind- of zonneparken.

Energieboswachter-training

De Natuur en Milieufederaties ontwikkelde de energieboswachter-training voor het eerst in 2021 en werd gegeven in Noord-Brabant, en vorig jaar in een drietal andere provincies. In totaal zijn zo bijna honderd energieboswachters opgeleid. Het succes van de training, en het enthousiasme bij veel energieboswachters, heeft geleid tot een opschaling naar acht provincies in 2023, waaronder in Noord-Holland, en een nog grotere groep deelnemers. Het zijn o.a. leden van lokale natuurgroepen en energiecoöperaties, die de energietransitie én de natuur belangrijk vinden. De training, die begin april was gestart, heeft hen toegerust met de nodige kennis en kunde. Ze kunnen conceptplannen voor wind en zon beoordelen op ecologische kwaliteit, en deze plannen verbeteren. Deelnemer Ziegel Ziegelaar "Het samenwerken met mensen die ik niet kende maar die overeenkomstige interesses hebben leidde tot verrassend veel synergie én plezier! Als klap op de vuurpijl wil een bedrijf dat op een industrieterrein een zonnepark heeft ontwikkeld gebruik maken van onze vers opgedane kennis. Er is niets leuker dan die kennis gelijk in de praktijk te kunnen toepassen."

Natuurinclusieve energietransitie

De energietransitie moet worden doorgezet om de klimaatdoelen te halen, wind- en zonneparken op land zijn daarbij onmisbaar. De inpassing van die energieprojecten levert risico’s maar ook kansen op voor de natuur. Om die kansen te grijpen is een zorgvuldig ontwerpproces belangrijk, waarbij gebiedskennis ten volle wordt benut. De energieboswachters kunnen hierin een rol spelen, waarbij ze naast hun eigen kennis gebruik kunnen maken van het netwerk waar ze deel van uitmaken. Om dit netwerk te versterken is er al op 7 juli een excursie naar een windpark en een drijvend zonnepark, waar interessante natuur-toevoegingen zijn of worden gerealiseerd.