ZAANDAM - Persoonlijke verhalen over de Stelling van Amsterdam, de forten en het Hembrugterrein staan centraal in Herauten op de Stelling. Het boek geschreven door Agnes de Boer is de vierde in de reeks boeken van Uitgeverij Noord-Holland over de Stelling van Amsterdam en haar forten. In ieder boek komt een sector van de Stelling aan de orde en dit boek gaat het om het Zuid- en het Zuidoostfront (van Muiden tot Uithoorn).
Vanuit haar eigen verwondering schrijft Agnes de Boer boeken met persoonlijke verhalen over Noord-Hollands cultuurhistorisch erfgoed. Na Beleef Oud-IJmuiden met verhalen over de oude visserswijk, was de Stelling van Amsterdam aan de beurt. ‘Ik woonde een paar jaar geleden in Velserbroek vlak naast het Fort bij Spaarndam en kwam door mijn werk af en toe op het Forteiland bij IJmuiden. Toen mijn vader mij erop wees dat ik in mijn jeugd vlakbij het Fort aan de Nekkerweg, tegenwoordig de sauna Fort Resort Beemster, woonde, ontdekte ik de samenhang tussen al die forten: een ring van 46 forten en batterijen die samen met een cirkel van water onze hoofdstad moesten beschermen. Een ingenieus waterstaatkundig werk dat in verschillende periodes een unieke functie heeft gehad. Ik ging op zoek naar verhalen over leven en werk op de Stelling en haar forten en wilde wat ik ontdekte met de boeken delen met het publiek.’
Het eerste boek over het Noordwestfront, Leven langs de Liniedijk, is van de hand van de vrijwilligers van Fort Krommeniedijk. Agnes de Boer ging vanaf IJmuiden eerst verder naar het zuiden. De verhalen over de forten tussen IJmuiden en Aalsmeer, het zuidwestfront, liggen vast in Leven op de Stelling. Daarna was het Noordfront met de forten in de Beemster en het Zuiderzeefront met Edam, het vuurtoreneiland Durgerdam en de batterij bij Diemerdam aan de beurt in Kraijenhoff keert terug. Bij dit project realiseerde de schrijfster samen met Jort van der Maarel ook een gelijknamig film over leven en werk op de forten. In het nu uitgegeven boek, Herauten op de Stelling, kiest Agnes, naast de persoonlijke verhalen, ook nieuwe invalshoeken, zoals de relatie met de Hollandse Waterlinie, de toekomst van de Stelling van Amsterdam via interviews met beleidsmakers en restauratie-architecten en centrale elementen uit de Stelling zoals het Hembrugterrein in Zaandam en de graansilo Korthals Altes in Amsterdam.
Tijdens de serie ‘Wisselgesprekken’ in Het Hem presenteerde Agnes de Boer afgelopen zondag het nieuwe boek. ‘Het Hem is de voormalige kogelfabriek op het Hembrugterrein en vormt een prachtige locatie om een boek te presenteren. Ik mocht aansluiten bij de wisselgesprekken over het Hembrugterrein, onderdeel van de huidige kunstmanifestatie in Het Hem. Tijdens de wisselgesprekken gaan bezoekers in gesprek met ‘levende boeken’: mensen die een bijzonder verhaal hebben te vertellen, in dit geval over het leven en werk op het voormalige Hembrugterrein. Wat is beter dan je eigen verhalen te presenteren tegelijkertijd met andere mooie verhalen.’
De titel van het boek, Herauten op de Stelling, verwijst naar de concertenreeks van Duo Leeghwater en Henk Zwart in de forten van de Stelling waarin de verhalen uit de boek en daarmee het verhaal van de Stelling van Amsterdam op theatraal-muzikale wijze op locatie worden verteld.
Het boek is verkrijgbaar voor € 24,95 bij de boekhandel of rechtstreeks bij de uitgeverij: http://www.uitgeverij-noord-holland.nl/, bestellen@uitgeverij-noord-holland.nl.
Meer informatie:
Agnes de Boer
0623643295
agmdeboer@quicknet.nl
www.stellingverhalen.nl