WORMERVEER - Bewoners van de Triangelhof wilden een nieuwe invulling voor de groenstrook bij de flat. Het was maar een kaal grasveld met enkele bomen. Dit kwam terecht bij Melvin Thille, groenadviseur van Parteon. Samen met bewoners en het sociaal wijkteam dachten ze aan een Tiny Food Forest. Dit idee werd verder uitgewerkt en op 13 juni 2023 was het eindelijk zover. De officiële opening!
Myrthe Lantink en Sophie Wartenbergh van de Regeneratie Coöperatie begeleiden het participatieproject. Myrthe Lantink: 'Een Tiny Food Forest is een plek waar deels eetbare beplanting groeit. Een prettige omgeving voor vlinders, vogels, bijen en zeker ook voor de bewoners. Door klimaatopwarming wordt het in de zomer steeds warmer rond gebouwen en met hevige regenval kan het water niet wegstromen. Een klein voedselbos biedt verkoeling op hete dagen en het regenwater wordt opgevangen.'
Behoefte aan een groene ontmoetingsplek
Door het gesprek aan te gaan met de bewoners kwam al snel naar voren dat er behoefte was aan een plek om elkaar te leren kennen. Daarnaast was er behoefte aan een groene en levendige tuin. Kinderen en hun ouders tekenden op een lege plattegrond hun ideale tuin en stemden op verschillende voorstellen. Dit alles leverde genoeg informatie op voor het basisontwerp.
'We hopen dat het zorgt voor wat meer buurt betrokkenheid, een plek om elkaar te ontmoeten en leren kennen. Dat zou al heel mooi zijn voor onze buurt', aldus de bewoners.
Voor de beplanting is weinig onderhoud nodig. Zo komt er een wadi, een plek waar het overtollige regenwater wordt opgevangen. Dit voedt de bomen, zodat deze niet bij gesproeid hoeven te worden. Melvin Thille: 'Dit was de kans voor bewoners in de flat om hun achtertuin in te richten. We willen hier als Parteon samen met de bewoners een mooie plek realiseren waar we klimaatadaptatie, sociale cohesie, verhogen van leefbaarheid en bio diversiteit hoog in het vaandel hebben staan.'
Officiële opening
Dinsdag 13 juni werd het Tiny Food Forest officieel geopend door Mara van Sluis van Parteon. Daarbij waren ook Firma Germieco, verantwoordelijk voor de inrichting, en Bram's Natuur, verantwoordelijk voor het ontwerp, aanwezig.
"Mooi om te zien dat huurders hier het initiatief hebben genomen en hun idee met ons hebben gedeeld". "We hebben samen met onze partners gekeken hoe we dit plan konden realiseren". We hopen dat het een plek wordt waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten. Daarnaast sluit dit initiatief heel mooi aan bij onze doelstellingen op het gebied van klimaatadaptatie. Het levert verkoeling in de zomer en bij regen zorgt het voor regulering van de neerslag". Alles bij elkaar een initiatief waar we trots op zijn! ", aldus Mara van Sluis.
Bewoners hebben eerder op de dag samen met wijkmanager Marco Schoone en Sophia van der Muts van het sociaal wijkteam de kruidentuin aangelegd. In het Tiny Food Forest komen ook nog bordjes waarop bewoners meer kunnen lezen over de bomen, planten en kruiden.