'Georganiseerde criminaliteit is gif voor onze samenleving', zegt burgemeester Jan Hamming. 'Ik wil dat Zaankanters hier veilig kunnen wonen en leven. Kinderen moeten hier kunnen werken aan een mooie toekomst. Ze moeten niet in de verleiding komen om het slechte pad te bewandelen. Ik wil daarom criminelen zo hard mogelijk aanpakken. Ook wil ik de zwakkeren in onze samenleving beschermen. Dat vraagt veel van de gemeente en onze partners zoals de politie. We hebben nog een lange weg te gaan, maar gelukkig levert het ook resultaat op.'
Goede samenwerking is heel belangrijk
Bij ondermijning maakt de zware, georganiseerde criminaliteit uit de onderwereld gebruik van diensten uit de bovenwereld. Dit zorgt voor ontwrichting van onze samenleving. Het aanpakken van ondermijning, kan alleen als partners goed samenwerken. Partners zijn onder andere het Regionaal Informatie- en Expertisecentrum (RIEC), de politie, het Openbaar Ministerie en de Belastingdienst. De regie van de aanpak ligt bij de gemeente. Behalve de regierol heeft de gemeente ook de mogelijkheden om voor de bestuurlijke aanpak hindernissen op te werpen. Voorbeelden hiervan zijn adrescontroles, het uitvoeren van een Bibob-toets, het sluiten van panden en toezicht en handhaving.
Inzet op het voorkomen van criminaliteit
De gemeente neemt geen taken over van de politie of het Openbaar Ministerie. De gemeente werkt, aanvullend op een strafrechtelijke aanpak. Voorbeelden hiervan zijn het meedoen aan de wietpilot, de 075-aanpak en Back on Track. Het jaar 2020 is met de aanwezigheid van Covid-19 een bijzonder jaar geweest. In de aanpak en het voorkomen van ondermijning kon de gemeente door landelijke en regionale coronaregels niet alles doen wat gepland was. Door de beperkingen zijn controles uitgesteld. Ook vonden er minder huisbezoekingen plaats. Veel uren gingen zitten in het handhaven van de coronamaatregelen.