De oudste doorvaargroenteveiling ter wereld. Op deze historische plek in Broek op Langedijk is in 1887 het veilen bij afslag ontstaan. Dit systeem wordt tegenwoordig bij alle grote veilingen toegepast.
De herinnering wordt levend gehouden door het historische veilinggebouw en de markante lighallen die boven het water zijn gebouwd.
De Broeker Veiling was de eerste veiling in Nederland waar tuinbouwproducten werden geveild bij afslag.
De veiling ontstond op 29 juli 1887 bij de Bakkersbrug te Broek op Langedijk in de openlucht. Het huidige houten veilinggebouw is gebouwd in 1912. Omdat het gebouw op palen staat konden de tuinders met hun schuiten, beladen met groenten, door de afmijnzaal varen. Het werd daarom ook wel een doorvaarveiling genoemd. Hier bevindt zich een historische veilingklok. In 1922 is het gebouw uitgebreid met een lighal waardoor de producten niet aan felle zon, regen en andere weersinvloeden werden blootgesteld. In 1925 werd een tweede lighal gebouwd.
De Broeker Veiling is als veiling vanaf 1973 niet meer in dienst. Het is nu een museum waar tuindersgereedschap en -vletten worden tentoongesteld. Ook worden er regelmatig veilingen gehouden met tuindersschuiten, zodat te zien is hoe het vroeger ging toen de tuinders daar hun kool lieten veilen.