ZAANDAM - Goed nieuws voor Zaanse woningeigenaren. Vanaf 27 september 2019 kunnen zij een nieuwe subsidie aanvragen: de 'Stappensubsidie woningverduurzaming'. Deze regeling dekt wel 30 verschillende duurzame maatregelen die een eigenaar kan nemen, op weg naar een energiezuinige en aardgasvrije woning. De maatregelen brengen de energierekening omlaag, vergroten het wooncomfort en zorgen dat er meer duurzame energie wordt opgewekt en gebruikt. Zaanstad heeft voor deze subsidie ruim 500.000 euro beschikbaar gesteld.
Wethouder Songül Mutluer (Wonen en Bouwen): "We willen eigenaren verleiden aan de slag te gaan met hun woning, ongeacht in welke fase van verduurzaming zij zich bevinden. Of ze nou beginnen met relatief eenvoudige maatregelen, zoals spouwmuurisolatie of het vervangen van tochtige ramen, of voor wie toe is aan verdergaande maatregelen zoals het overgaan op inductie koken of het installeren van een warmtepomp. Zo proberen we een zo groot mogelijke groep Zaankanters te bereiken en te bewegen stappen te zetten in de goede richting. Wat de Stappensubsidie uniek maakt, is dat we ook rekening houden met Zaankanters die hun fundering moeten gaan herstellen. Een duurzamer huis begint namelijk met een goede basis."
Hoe meer maatregelen, hoe hoger het subsidiebedrag
Voorheen had Zaanstad de 'nul-op-de-meterregeling', maar het overgrote deel van de woningeigenaren vindt het een te grote stap om in één keer hun woning te verduurzamen naar 'aardgasvrij en energieneutraal'. Liever doen zij dat in kleinere stappen. Om woningeigenaren toch aan te sporen tot een grotere stap dan zij doorgaans zetten, werkt de Stappensubsidie met een puntensysteem, waarbij per duurzame maatregel een bepaald aantal punten wordt toegekend.
Om voor de subsidie in aanmerking te komen, moeten minimaal twee punten worden behaald. Dat zijn minstens twee eenvoudiger maatregelen, of één maatregel die duurder of technisch meer ingrijpend is. Hoe meer maatregelen, hoe meer punten, en hoe hoger het subsidiebedrag. De stappensubsidie kan meerdere keren en voor verschillende maatregelen door een eigenaar worden aangevraagd. Ook kan deze subsidie gecombineerd worden met andere (landelijke) subsidieregelingen én de collectieve inkoopactie die Zaanstad ook dit jaar organiseert samen met 'Winst uit je Woning.'
Speciale aandacht voor funderingsherstel
Twee van de 30 maatregelen zijn specifiek voor eigenaren die hun fundering nog moeten herstellen. Zij kunnen subsidie aanvragen voor het aanleggen van vloerverwarming (30% subsidie) en het storten van isolerend schuimbeton (100% subsidie). Voor deze specifieke maatregelen zijn geen landelijke subsidies aan te vragen.
Wethouder Songül Mutluer: "De Stappensubsidie geeft Zaanse woningeigenaren een unieke kans om nú door te pakken en tegen scherpe tarieven te investeren in een energiezuinige, duurzame woning. Daarbij proberen we hen zoveel mogelijk te ontzorgen gedurende het proces, met goede begeleiding en advies vanuit het Funderingsloket en het Duurzaam Bouwloket."
Op 5 november organiseert Zaanstad een Energiecafé waar de Stappensubsidie verder wordt toegelicht. De toegang is gratis.
- De Vertoeving, Westzijde 80, te Zaandam
- Inloop vanaf 19.00, aanvang 19.30, einde 21.30.