ZAANSTAD - Gemeente Zaanstad start de campagne ‘Superbelangrijk. Telefoon in het verkeer. ff niet’. Hiermee worden speciaal fietsers en voetgangers bewust gemaakt van de gevaren van telefoongebruik in het verkeer.
Het aantal ongelukken met fietsers en voetgangers stijgt, net als het gebruik van de telefoon in het verkeer. Exacte onderzoekscijfers over het verband hiertussen zijn nog niet beschikbaar. Maar duidelijk is wel dat je door afleiding van je telefoon minder merkt van wat er om je heen gebeurt. Het zijn vooral jongeren en jongvolwassenen die zich weinig bewust lijken te zijn van de gevaren. Maar ook volwassenen gebruiken regelmatig hun smartphone terwijl ze lopen of fietsen.
Verbod
De minister van Infrastructuur en Waterstaat, Cora van Nieuwenhuizen, komt dit jaar met een voorstel voor een appverbod voor fietsers. Dat kan vanaf 2019 ingaan. Zaanstad begint nu alvast met een campagne om het probleem onder de aandacht te brengen.
Vooral bij anderen
Het blijkt dat de meeste mensen in eerste instantie vooral bij anderen opmerken hoe gevaarlijk of irritant het is als ze hun telefoon in het verkeer gebruiken. We betrekken de risico’s minder op onszelf. Veel mensen handelen ook in een reflex.
Toch ‘best onveilig’
We zijn zo gewend om constant onze telefoon te checken. Het voelt allemaal ‘superbelangrijk’. Pas na even doorvragen, erkennen de meeste fietsers en voetgangers ook voor zichzelf dat foto’s maken, muziek selecteren, social media checken of appen in het verkeer ‘best onveilig’ is.
Telefoon in het verkeer. ff niet.
Om de doelgroep te bereiken, bestaat de campagne nu vooral uit advertenties via YouTube en Instagram. De hoofdboodschap van de campagne Superbelangrijk is dat afleiding in het verkeer, hoe kort ook, ernstige gevolgen kan hebben. Dus telefoon in het verkeer: ff niet.
Meer informatie
Kijk voor meer informatie over de campagne op www.superbelangrijk.net.