WORMERVEER - Op Marktplein 5 in Wormerveer gaat rond de zomer een energieloket voor inwoners van Zaanstad en Wormerland van start. Op deze plek kunnen inwoners onafhankelijk advies krijgen over hoe zij hun woning het beste energiezuiniger kunnen maken. Wethouder René Tuijn: “In het loket zijn ook diverse soorten warmtepompen, zonnepanelen, zonneboilers en isolatiematerialen te zien. Naast advies kunnen inwoners ook ondersteuning krijgen bij het aanvragen van offertes en het indienen van subsidieverzoeken. Ik ben echt heel blij dat dit loket er komt!”
Het loket is een gezamenlijk initiatief van de gemeenten Zaanstad en Wormerland. In februari start hiervoor een subsidietender. De partij die geselecteerd wordt, kan dan beginnen met de inrichting van het pand aan het Marktplein in Wormerveer. Wethouder Rolf van Wanrooij van de gemeente Wormerland: “Het energieloket in Wormerveer is echt een aanwinst voor Wormerland. Veel mensen willen hun woning verduurzamen, maar weten niet precies hoe ze dat moeten aanpakken. Ook zijn er veel vragen: hoeveel geluid maakt een warmtepomp? Wat zijn de verschillen tussen isolatiematerialen? Dit loket maakt de verduurzamingsopties concreet en tastbaar én helpt mensen op weg door middel van persoonlijk advies. Zo brengt het loket woningverduurzaming voor onze inwoners dichterbij.”
Gemeente Zaanstad en Wormerland ondersteunen inwoners momenteel al op digitale wijze met het energiezuiniger maken van hun woning. Online is onder andere informatie beschikbaar via Duurzaam Bouwloket en Energiezuiniger - Wonen (zaanstad.nl). Daarnaast organiseren de gemeenten regelmatig collectieve inkoopacties voor bijvoorbeeld zonnepanelen en spouwmuurisolatie.
Digitaal niet voor iedereen voldoende
De digitale route biedt niet voor iedereen voldoende houvast. Veel mensen hebben behoefte aan onafhankelijk, deskundig advies (in de vorm van een live-gesprek) over hoe zij het energiezuiniger maken van hun woning het beste kunnen aanpakken, waar ze op moeten letten, bij welke aanbieders zij terecht kunnen en hoe ze subsidie kunnen aanvragen. Daarnaast willen ze graag zien en horen hoe bijvoorbeeld warmtepompen werken. Dat is de reden dat Gemeente Zaanstad en Wormerland een fysieke locatie (energieloket) willen inrichten waar inwoners terecht kunnen met hun vragen over het energiezuiniger maken van hun woning.
Professionele opzet
De gemeenten willen dat het loket een professionele uitstraling heeft, beschikt over voldoende en kwalitatief goed personeel, op een locatie zit met een grote natuurlijke aanloop en openingstijden heeft die vergelijkbaar zijn met reguliere winkels. Daartoe start de gemeente Zaanstad een subsidietender die in februari 2024 op TenderNed verschijnt.
Na vijf jaar zelfstandig verder
Als locatie is het oog gevallen op Marktplein 5 in Wormerveer. Het pand waar voorheen onder andere een bloemenzaak in was gevestigd, wordt vanaf 1 april 2024 voor 5 jaar door de gemeenten gehuurd. Het is het streven dat het energieloket deze zomer start en dat het na vijf jaar zelfstandig, zonder financiële ondersteuning van de gemeente(n), kan opereren.
Loket voor ondernemers
Ook ondernemers in de stad hebben aangegeven behoefte te hebben aan een onafhankelijk informatiepunt over duurzaamheid. Bekeken is of het mogelijk en wenselijk is een centraal punt te hebben voor zowel inwoners als ondernemers. Voor nu is dat niet nodig omdat ondernemers wel een aanspreekpunt willen hebben, maar die hoeft niet ergens op een fysieke locatie te zitten.