ZAANSTAD - Het College van B&W van Zaanstad heeft op 19 november 2024 het definitieve Perspectief Achtersluispolder vastgesteld. Daarmee bevestigt het college de koers die in april 2023 is ingezet voor de transformatie van dit gebied aan de Zaan en het Noordzeekanaal. De Achtersluispolder blijft beschikbaar voor bedrijvigheid met praktisch geschoolde banen, terwijl er ook ruimte komt voor groei en vernieuwing van het bedrijfsleven en woningbouw in het gebied.


Na goedkeuring door de gemeenteraad start de gemeente met het opstellen van strategienota’s voor de verschillende deelgebieden. De eerste nota, voor het Sluiskwartier, wordt begin 2026 verwacht. Daarna komen achtereenvolgens de andere deelgebieden aan de beurt.

Wethouder Breunesse (gebiedsontwikkeling) over het nu vastgestelde definitieve Perspectief: “Het voorstel uit april 2023 voor herontwikkeling van de Achtersluispolder betekende een duidelijke koerswijziging ten opzichte van de eerdere plannen voor dit gebied. Dit voorstel kreeg brede steun in de stad. Zaanstad heeft nu ruimte nodig voor groei en vernieuwing van de bedrijvigheid, samen met ontwikkeling van woningbouw en ruimte voor sport. Aan een transformatie van het hele gebied met de uitgangspunten ‘werken, recreëren én wonen’ houden we dan ook vast.”

Participatie

Bedrijven, omwonenden en medeoverheden hebben input geleverd voor het definitieve perspectief, vastgelegd in de participatienota. Ook zijn in samenspraak met verschillende initiatiefnemers de ambities binnen het gebied meer concreet gemaakt en is een concept milieueffectrapportage opgesteld.

De Achtersluispolder wordt opgedeeld in drie zones: de Thorbeckezone, de Maakgordel (met daarin de deelgebieden Sluiskwartier, Isaac Baartkwartier, Nautisch Cluster) en het Havenkwartier. De Thorbeckezone biedt plaats aan nieuwe woningen en een groene recreatiezone. Het Sluiskwartier combineert wonen en werken. In het Isaac Baartkwartier wordt ingezet op nieuwe economische functies. Voor het Nautisch Cluster en Havenkwartier blijft de huidige economische functie behouden.

Werkgelegenheid en duurzaamheid

De Achtersluispolder (200 hectare, 420 bedrijven, 4000 arbeidsplaatsen) biedt volop mogelijkheden voor praktisch geschoolde banen in de maakindustrie. Met de plannen verwacht Zaanstad de werkgelegenheid verder te versterken. Daarnaast biedt de transformatie kansen voor een duurzame, groene inrichting met ruimte voor recreatie, sport en een betere waterberging om het gebied klimaatbestendiger te maken.

Bereikbaarheid

Een verbeterde infrastructuur, met aansluiting op het HOV ZaanIJ en een uitgebreid fietsnetwerk, zorgt voor betere bereikbaarheid. Nieuwe fietsroutes en een autovrije zeedijk zijn in de toekomst onderdeel van dit plan.