ZAANDAM - De 'Verkade villa' aan de Provincialeweg 220 in Zaandam krijgt een nieuwe functie. Vanaf medio mei 2023 komt hier tijdelijk een inloophuis voor kwetsbare inwoners.Professionele begeleiding
Voor dit inloophuis is een groep mensen in beeld, die elkaar vaak ontmoet in het Burgemeester In 't Veldpark en in het centrum van Zaandam. Daar zorgen ze regelmatig voor overlast. De gemeente en politie handhaven hierop en er is aandacht vanuit verschillende zorgpartijen, maar er is meer nodig. De gemeente wil zich meer ontfermen over deze, vaak kwetsbare, mensen. Hiervoor komt een inloophuis aan de Provincialeweg 220 in Zaandam. Het gebruik van alcohol en drugs is daar mogelijk, onder toeziend oog van professionele begeleiders van De Regenboog Groep. Zij hebben veel ervaring met soortgelijke inloophuizen in Amsterdam. Hiermee wil de gemeente de situatie in het park verbeteren en een extra stap zetten om de groep de juiste zorg en ondersteuning te bieden. Omdat er woningbouw gepland staat op het terrein rondom het inloophuis, is de voorziening tijdelijk voor maximaal 4 jaar. Na een half jaar wordt bekeken of er voldoende gebruik van wordt gemaakt. Na twee jaar volgt een bredere evaluatie. De bedoeling is dat het inloophuis bijdraagt aan een betere leefbaarheid in de gemeente Zaanstad en het welzijn van de mensen die er gebruik van maken.
In 't Veldpark
Eén van de groepen die van het inloophuis gebruik kan maken, is de groep uit het In 't Veldpark. "De overlast in het park is al jaren gaande", zegt burgemeester Jan Hamming. "Voor bezoekers en bewoners uit de buurt is de grens bereikt en dat begrijpen we heel goed. Wij vinden dat iedereen plezier moet kunnen hebben van het park. Het kan niet zo zijn dat er één groep de sfeer bepaalt en zorgt dat mensen zich onveilig voelen".
De Regenboog Groep werkt samen met het Leger des Heils, de GGD, stichting Surant en de Brijder Stichting. Samen bieden zij de mensen die gebruik maken van het inloophuis zorg en activiteiten. Wethouder Zorg Natasja Groothuismink zegt: "Een grote gemeente als Zaanstad heeft ook mensen met een verslaving binnen de grenzen. Ook voor hun welzijn hebben we oog. We moeten deze groep niet alleen wegsturen als ze overlast veroorzaken, maar ook begeleiding en kansen bieden. Dat lukt beter vanuit een inloophuis. Het zijn inwoners van onze stad die we een plek willen geven en beter nog: een toekomst".
Moeilijk bereikbare groep
Politie en boa's kunnen deze mensen die vaak overlast geven naar het inloophuis verwijzen. Naast verslaving kampen sommigen met psychische problemen, schulden of zijn dakloos. Vaak kunnen of willen zij geen hulp vragen. Een inloophuis maakt de drempel lager naar professionele hulp, waarmee zij meer grip op hun leven krijgen. Dit betekent in veel gevallen dat zij ook minder overlast veroorzaken. De Regenboog Groep zorgt voor het toezicht en de begeleiding. Afkicken is geen doel op zich. Bezoekers van het inloophuis krijgen verschillende activiteiten aangeboden. Dat zorgt voor een zinvolle daginvulling, ontwikkeling van vaardigheden en waardering.
Keuze voor de plek
De gemeente heeft bekeken waar het inloophuis het beste kan komen. Een centrale plek is belangrijk, omdat het inloophuis te voet goed bereikbaar moet zijn. Ook is er gekeken naar een plek waar de gevolgen voor de omgeving zo klein mogelijk zijn. De locatie op de Provincialeweg in Zaandam voldoet hieraan. Het inloophuis is vanaf medio mei open van dinsdag tot en met zaterdag van 14.00-21.00 uur. Omwonenden worden geïnformeerd over dit besluit en uitgenodigd voor een inloopbijeenkomst.
Motie gemeenteraad
Eind 2021 heeft het college het 'Actieplan Burgermeester in 't Veldpark' aangeboden aan de raad. Vervolgens heeft de raad ook een motie aangenomen om de realisatie van het inloophuis met gebruikersruimte van de grond te krijgen. Om het inloophuis te kunnen realiseren, zijn gelden vrijgemaakt vanuit het Volkshuisvestingsfonds.