ZAANDAM - Op woensdagmiddag 16 oktober organiseerde gemeente Zaanstad het Superkrachten Congres. Voor dit congres waren mensen en organisaties uitgenodigd die inwoners met minder geld helpen. De opkomst met 125 personen was groot en divers, er waren mensen van wijkteams aanwezig, maar ook vrijwilligersorganisaties zoals de Kleding- en de Voedselbank, maar ook kleine initiatieven, zoals de Helpende Vriend, weggeefwinkels en verschillende mantelzorgers.
Super Krachten cape
Bij de aftrap van het congres was er ook nog een primeur. Bella Yoldas van de weggeefwinkel in Kogerveld had een Superkrachten cape meegenomen. De cape gaat langs alle initiatieven in Zaanstad en ieder initiatief mag de cape nog mooier maken met een boodschap of uiting. Daarmee wordt er niet alleen meer bekendheid aan het initiatief gegeven, maar ook aan de mensen die het mogelijk maken. Wethouder René Tuijn: ‘In 2021 hadden we nog geen idee van hoeveel mensen zich vrijwillig inzetten voor mensen met minder geld. Nu weten we hoeveel kracht er in onze Zaanse samenleving zit en dat is indrukwekkend. Het is echt heel bijzonder om deze groep mensen bij elkaar te zien. Dat geeft veel energie en inspiratie en het zorgt ervoor dat ik me meer betrokken voel bij al deze mensen en het werk dat ze verzetten.’
Programma
Tijdens het congres sprak Mario Overman een mooi gedicht uit over de moeite die sommige hebben om de eindjes aan elkaar te knopen en hoe mooi het is dat mensen daarbij willen helpen. Maar er waren ook workshops en presentaties van verschillende initiatieven. Bijvoorbeeld een escape room waar je zelf kunt ervaren hoe het is om plots in de schulden te zitten en wat er dan allemaal op je afkomt. Of een workshop over de integrale gezinsaanpak en presentaties van de Zaanse Pas en Voor je Wijkie.
Positieve reacties
Tijdens de workshops waren er positieve reacties op de workshops en presentaties. Letty Ettema van Zaankanters voor elkaar, nam deel aan de serious game ‘Een uur in de schulden’: “Het was heel leerzaam om een keer in de schoenen van een jongere te staan. Ik heb inzicht gekregen in hoe je dit onderwerp met jongeren kunt behandelen. Het is toch een lastig onderwerp, geld.” Ook Lammie Tuinhof en Elain van Hunen van ‘Stichting Prakkie Eten 075’ waren enthousiast. “Zo’n bijeenkomst maakt ok duidelijk dat er een hoop werk te doen is in Zaanstad. De nood is soms heel hoog en dan merk je dat het moeilijk is om op tijd de juiste hulp voor elkaar te krijgen. Dan moet iemand in nood wéér het hele verhaal bij een andere hulpverlener doen. Terwijl de tijd dringt. Van lucht kun je niet leven. Het is goed dat we elkaar nu in het netwerk ontmoeten. Dat maakt het tussen organisaties hopelijk makkelijker.”