ZAANDAM - Maandag 27 mei was het startsein voor de Zaanse coalitie Eén tegen Eenzaamheid. De drukbezochte kick-off in de Pelikaan in Krommenie bracht ruim 100 Zaanse professionals en inwoners bij elkaar, om samen de handen ineen te slaan tegen eenzaamheid.

"De strijd tegen eenzaamheid gaan we samen aan in Zaanstad," zegt wethouder Songül Mutluer tijdens de opening van de bijeenkomst. "Kijk om u heen, zoveel mensen die iets met dit onderwerp willen doen. Niemand zou zich in Zaanstad eenzaam hoeven te voelen."

Verhalen en cijfers maken eenzaamheid urgent
De persoonlijke verhalen van aanwezigen en ervaringsdeskundigen zijn schrijnend. "Zelf heb ik eenzaamheid ervaren. Alleen zijn na ziekte, gescheiden. Ik kwam in een hele diepe put. En toen zei ik: 'laat me maar zitten en ga die put maar dichtgooien'," zegt een deelnemer in Buurtcentrum de Pelikaan.

De cijfers maken het nog extra urgent. Onderzoek van de GGD toont aan dat 41% van de inwoners in Zaanstad zich eenzaam voelt. Het komt voor bij jongeren en (jong)volwassenen, maar het meest onder ouderen. De helft van de ouderen (65+) voelt zich eenzaam, 8% voelt zich zelfs (zeer) ernstig eenzaam.

"Daarom hebben we het in Zaanstad als speerpunt opgenomen in het ouderenbeleid", aldus wethouder Mutluer. "Eenzaamheid maakt ongelukkig, het zorgt ervoor dat je mentaal niet lekker in je vel zit. Dit brengt ook fysieke gezondheidsrisico's met zich mee."

De Zaanse coalitie Eén tegen Eenzaamheid verbindt
Behalve schrijnende verhalen, zijn er vooral ook veel mooie voorbeelden van acties om eenzaamheid te bestrijden. Onder begeleiding van dagvoorzitter Marianne van den Anker (Ministerie van Volksgezonheid, Welzijn en Sport) zijn er presentaties en interviews met inwoners en professionals van onder andere het Regio College, de GGD en het Sociaal Wijkteam.

De eerste bijeenkomst bewijst meteen het nut van de Zaanse coalitie: het verbinden van Zaankanters die iets willen betekenen op eenzaamheid. En zo ook nieuwe acties mogelijk maken. Het werkt. Aan het einde van de dag staat in het buurtcentrum een box vol met actiepunten die mensen zelf gaan oppakken om een steentje bij te dragen. Van lachyoga tot auto-maatje en wandelgroepjes.

Het startsein is gegeven, wat nu?
De komende tijd blijft de gemeente het initiatief samen met de Sociaal Wijkteams aanjagen. In de wijk, op de stoep en achter de voordeur kan door inwoners het verschil echt gemaakt worden. In oktober, tijdens de week van de eenzaamheid, worden alle (nieuwe) initiatieven weer onder de aandacht gebracht.

Wethouder Mutluer: "Het aanpakken van eenzaamheid zit niet in het bedenken van grootse oplossingen, maar het zit in het kleine gebaar: een praatje maken in de buurt of even aanbellen als je de buurvrouw een paar dagen niet gezien hebt. Dat willen we als gemeente stimuleren, maar kunnen we niet in ons eentje doen. Iedereen kan iets betekenen tegen eenzaamheid."

Wat kun jij doen tegen eenzaamheid in je omgeving?
Voor meer informatie bekijk deze video of ga naar https://langerthuiswonen.zaanstad.nl/een-tegen-eenzaamheid

De Zaanse coalitie Eén tegen Eenzaamheid volgt op het landelijke actieprogramma van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS): www.eentegeneenzaamheid.nl