ZAANDAM - Vandaag wordt in Zaanstad een pilot gestart met deelfietsen van FlickBike. Er komen ruim 200 fietsen op 20 belangrijke OV-haltes in de gemeente Zaanstad. De lancering vindt plaats tijdens een congres over slimme mobiliteit in de regio. De deelfietsen zijn voor reizigers een aanvulling op het openbaar vervoer om op een snelle en duurzame manier het laatste stukje naar hun eindbestemming af te kunnen leggen.
Het gaat om een pilotproject van een jaar. De partners - FlickBike, de gemeente Zaanstad en de Vervoerregio Amsterdam – onderzoeken samen hoe de deelfiets een volwassen onderdeel gaat vormen van de hele deur tot deur reis. De deelfietsen kunnen een goed en duurzaam alternatief voor de auto bieden.
Lancering pilot
De feestelijke start van de pilot vindt plaats tijdens het congres “Smart Mobility in de MRA: gewoon doen!” Tijdens dit congres staan nieuwe en slimme mobiliteitsoplossingen in de Metropoolregio centraal. Uniek aan dit evenement is onder andere dat deelnemers gebruik kunnen maken van een deelfiets of deelauto voor het laatste stukje naar de bestemming, de zogenaamde ‘last mile’ services. Zo konden bezoekers reizen vanaf station Zaandam met onder andere een deelauto of deelfiets naar de congreslocatie.
Wethouder Mobiliteit: Gerard Slegers: “Na de lancering worden vandaag, donderdag 1 november, 100 fietsen in de gemeente geplaatst. Dat aantal wordt de komende maand uitgebreid naar 200. Ik ben erg enthousiast over de mogelijkheid die wij reizigers nu extra kunnen bieden om goedkoop, gezond, duurzaam en makkelijk te reizen.” De deelfietsen zijn voor iedereen beschikbaar en kunnen geopend worden via de Flickbike app. Met deze app op je smartphone zoek je eerst de dichtstbijzijnde fiets, daarna unlock je de fiets met de app en je bent klaar voor vertrek.
Procedure en locaties
De gemeente heeft afspraken gemaakt over onder andere de hoeveelheid fietsen en de locaties waar fietsen beschikbaar zijn. Ook het handelen bij meldingen van foutief gestalde fietsen en het delen van informatie over het gebruik van fietsen is vooraf afgesproken. Flickbike zorgt er bijvoorbeeld elke ochtend voor dat fietsen weer netjes op OV-knooppunten staan, zodat de kans op misgrijpen minimaal is. Dit proces wordt voortdurend gemonitord.
Eenvoudige werkwijze
Het parkeren van de fietsen kan in principe overal en wordt door middel van gps technisch geregeld. In de app zijn parkeerplekken voor de deelfietsen gedefinieerd, bijvoorbeeld bij alle ov-knooppunten waar een vak is aangelegd. Daarnaast zijn er zones waar niet uitgecheckt kan worden. Zoals op drukke fietsparkeerplekken, zoals bijvoorbeeld op de Gedempte Gracht. Als de fiets daar toch wordt geparkeerd en op slot wordt gezet dan loopt de huur door, tot dat de fiets is afgemeld in een juiste zone. Het huren van een deelfiets kost 1 euro per 30 minuten. Zolang een sessie loopt, kan een fiets onbeperkt worden geopend en gesloten. Wisselen tussen verschillende Flickbike gebieden is mogelijk.
Uitbreiding deelfietsen
De Vervoerregio Amsterdam stimuleert het gebruik van deelfietsen in de hele regio. De deelfiets in aanvulling op het openbaar vervoer lijkt een slimme invulling voor het last-mile vraagstuk. Eerder dit jaar werden, als onderdeel van de nieuwe OV-concessie Amstelland-Meerlanden vergelijkbare initiatieven gelanceerd in Amstelveen, Aalsmeer en Haarlemmermeer. Het is de bedoeling om van deze pilots te leren en bij succes langzaam verder op te bouwen in de regio.