Wethouder Songül Mutluer: "Samen met Parteon zijn we dit project gestart om de leefbaarheid te verbeteren en de woningen met funderingsproblemen aan te pakken. Vanwege de gewijzigde Woningwet kan Parteon zich niet meer bezig houden met particuliere woningen. De gemeente wil graag door met deze aanpak vanwege het belang van funderingsherstel voor de buurt. In goed overleg zijn we tot overeenstemming gekomen hoe we de woningen, die we gezamenlijk hebben aangeschaft, over kunnen nemen. Binnen dit project zijn er nog vier woningen te gaan, deze willen we nu samen met Betaalbare Koopwoningen Zaanstad oppakken. Ondertussen hebben we voor heel Zaandam Oost, waar de Rosmolenwijk onderdeel van uitmaakt, een subsidieaanvraag gedaan bij het Rijk. Als dit bedrag wordt toegekend, kunnen we nog grotere slagen maken met funderingsherstel en verduurzaming."
Harry Platte, directeur-bestuurder Parteon: "Als woningcorporatie is onze kerntaak het onderhouden en realiseren van sociale huurwoningen. In de huidige wooncrisis zetten wij ons volop in om zoveel mogelijk mensen een betaalbaar en duurzaam thuis te bieden. We blijven investeren in de Rosmolenwijk. Begin dit jaar konden we bewoners de sleutel overhandigen van hun nieuwe duurzame woning in de Belgischestraat en Kramerstraat. Naast deze 70 betaalbare woningen, staan er tot en met 2024 voor nog ongeveer 250 huurwoningen ingrepen gepland. We zijn blij dat we met de aankoop door de gemeente het herstel van de Rosmolenwijk voor alle Zaankanters - eigenaar of huurder - toch kunnen voortzetten."
Voortgang en vervolg
De afgelopen jaren is er in de Rosmolenwijk veel werk verzet en is de openbare ruimte zichtbaar opgeknapt. De woningen van het project "Aanpak Dwarsstraten" staan in de straten Molenstraat, Eendrachtstraat, Schoolmeestersstraat en de Jan Bouwmeesterstraat. In deze straten zijn 35 woningen aangekocht en vernieuwd. In een paar gevallen is het nog niet gelukt om de aangekochte woningen te voorzien van een nieuwe fundering, omdat de aangrenzende buren niet wilden/konden herstellen en gedeeltelijk herstel niet mogelijk bleek. De gemeente gaat de resterende vier woningen in het project oppakken met Betaalbare Koopwoningen Zaanstad, volgens het model "Duurzaam Funderingsherstel Zaanstad". De Autoriteit Wonen (AW) moet hier toestemming voor geven. Na goedkeuring, worden met deze werkwijze meerdere woningen in één keer aangepakt.
Wisselwoningen
De resterende vier woningen staan in de Eendrachtstraat. Na de vernieuwing ligt hier een kans om 2 van deze woningen te gebruiken als wisselwoning. In deze wisselwoningen kunnen tijdelijk bewoners terecht, als de eigen woning funderingsherstel krijgt. Zo wil de gemeente eigenaren helpen en de drempel verlagen om de fundering van hun woning aan te pakken.
Informatie en advies
Naast het project "Aanpak Dwarsstraten" zijn er nog meer woningen in de Rosmolenwijk met een matige fundering. De gemeente zet in op meer bewustwording bij eigenaren over de risico's op scheuren en scheefstand. Op den duur kan een woning zelfs onveilig of onbewoonbaar worden. Als de aanvraag bij het Rijk voor Zaandam-Oost wordt goedgekeurd, kunnen hier nog grotere slagen gemaakt worden. Nu al geldt dat het Funderingsloket van de gemeente Zaanstad inwoners helpt met informatie en persoonlijk advies voor funderingsherstel en verduurzaming: www.funderingen.zaanstad.nl of telefonisch via 075- 6552227.