ZAANSTAD - Gemeente Zaanstad gaat het hoofdgebouw van de voormalig basisschool Et Buut aan de Parkstraat in Zaandam ombouwen naar 11 wooneenheden voor de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. Het gebouw is een geschikte locatie omdat het pand leeg staat en met relatief kleine aanpassingen direct beschikbaar te maken is voor noodopvang van vluchtelingen uit Oekraïne. Hier kunnen maximaal 45 vluchtelingen tijdelijk wonen voor een periode van 6 maanden tot 2 jaar. De verwachting is dat de verbouwing op 26 april begint. Ongeveer een maand later kunnen de eerste vluchtelingen er wonen.
Zaanstad is op zoek naar opvangplekken waar vluchtelingen langere tijd kunnen verblijven én die snel beschikbaar zijn. Buurtbewoners van de Parkstraat hebben dit gebouw voorgesteld als opvanglocatie. Hier heeft de gemeente serieus naar gekeken en besloten het hoofdgebouw van de school om te bouwen naar wooneenheden. Kort geleden maakte Zaanstad ook bekend dat er twee riviercruiseboten bij de Havenstraat komen te liggen voor de opvang van zo'n 260 mensen uit Oekraïne.
Grote opgave voor Zaanstad; 1.000 plekken nodig voor opvang langere tijd
Het Rijk heeft alle veiligheidsregio's in Nederland verplicht zo snel mogelijk te zorgen voor opvangplekken waar vluchtelingen langere tijd kunnen verblijven. Voor de regio Zaanstreek Waterland betekent dit 2.000 plekken, waarvan Zaanstad – als grootste gemeente – ongeveer 1.000 plekken voor haar rekening neemt. Eerder werd Taets, beschikbaar tot 1 mei, al in gebruik genomen als grootschalige opvang. Daar komen nu de riviercruiseschepen en Et Buut bij als opvanglocatie voor langere tijd. Hiermee zijn we er nog niet. Ook op andere plekken in Zaanstad kijken we naar oplossingen voor het opvangen van vluchtelingen. Welke dat zijn, weten we op dit moment nog niet. De verwachting is dat er binnen enkele weken nog meer locaties worden toegevoegd.
Noodzaak snel beslissingen te nemen
Eerder liet burgemeester Jan Hamming zich al uit over de stappen die nu worden genomen: "We moeten ons realiseren dat er, figuurlijk in onze achtertuin, een oorlog gaande is die grote invloed heeft op ons allemaal. De afstand van Zaanstad naar Kiev is iets meer dan 2000 kilometer. Dat is twee dagen met de auto en minder dan drie uur vliegen. Het zijn onze buren die hulp nodig hebben. De gevolgen van de oorlog staan bij ons op de stoep, letterlijk. Mensen staan met een koffertje met wat spullen en de ziel onder de arm op treinstations in Nederland. Dan moet Nederland, dan moeten wij, klaar staan en helpen. Dat betekent dat we de komende tijd, vaak heel snel, opvangplekken moeten gaan realiseren. De verbouwing van dit schoolgebouw is daar een voorbeeld van. We proberen duidelijk en zorgvuldig te communiceren met de omgeving, maar we moeten tegelijkertijd snel knopen doorhakken en dat kan ervoor zorgen dat mensen zich soms overvallen voelen. We gaan er vanuit dat onze inwoners begrip hebben voor het feit dat we daadkrachtig handelen. De directe omgeving van Et Buut ontvangt vandaag een informatiebrief van de gemeente. Ook gaan we binnenkort met de bewoners in gesprek over de kansen die de opvang biedt of de zorgen die mensen erover hebben".