ZAANSTAD - Veertien inwoners van Zaanstad kregen op maandag 26 april van burgemeester Jan Hamming te horen dat ze een Koninklijke Onderscheiding toegekend krijgen.


Mevrouw Mercedes Zandwijken is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. De andere dertien werden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau voor hun jarenlange vrijwillige inzet voor de samenleving.

De bekendmaking van Koninklijke Onderscheidingen ging dit jaar voor de tweede keer op rij anders dan anders. Waar de jaarlijkse lintjesregen normaal gesproken georganiseerd wordt op een plek zoals het Zaantheater, ging de burgemeester, in verband met de coronamaatregelen, langs bij de Zaankanters die een Koninklijke onderscheiding krijgen. Hij verraste de ontvangers van de onderscheidingen op afstand met het nieuws.

De volgende personen kregen een Koninklijke Onderscheiding:

Ridder in de Orde van de Oranje Nassau

Mercedes Zandwijken (1957) is sinds 2012 directeur van de Stichting Keti Koti tafel. Meer dan 14.000 mensen hebben inmiddels aan de dialoogtafels meegedaan. Mevrouw Zandwijken zet zich voor de stichting in op tal van terreinen zoals financien, communicatie en coordinatie van de vrijwilligers. Daarnaast traint en coacht ze organisatoren en discussieleiders van diverse Keti Koti tafels die Nederland inmiddels rijk is.

Lid in de Orde van Oranje Nassau

Igna Hollingsworth-Vendel (1961) hielp al als jong meisje bij begeleid zwemmen. Na 42 jaar zet ze zich op haar vrije middag nog steeds in voor medisch zwemmen. Naast het geven van zwemles koppelt ze ook al jaren de juiste vrijwilliger aan de juiste leerling. Dankzij haar toedoen behaalden vele kinderen met een verstandelijke of een lichamelijke beperking toch een zwemdiploma.

Tinie Simmers-Bank (1942) is bij FC Zaandam een vrijwilliger die goud waard is. Al vele jaren (meer dan 40!) is ze op zaterdagen en zondag aanwezig. Ze helpt dan onder andere achter de bar. Tot 2015 waste en streek ze de tenues van de selectie-elftallen. Daarnaast helpt ze ook bij het organiseren van activiteiten voor de vrijwilligers.

Jan ter Wisscha (1946) is actief als vrijwilliger bij hockeyclub De Kraaien, het Zaans Ondernemers Netwerk (later Zaans Economisch Platform), De Zaansche Molen en bij de wijkraad Zaandam Zuid. Bij De Kraaien was hij jarenlang bestuurslid, maar hielp hij ook bij renovatieklussen. Ter Wisscha was jarenlang raadslid van de VVD en fractiesecretaris.

Hessel Kraaij (1950) is sinds 1971 actief bij Le Champion waar hij onder andere het clubblad ontwikkelde. Hij was coordinator van de Ronde van Noord-Holland en samen met zijn vrouw Tinkeke was hij vrijwilliger bij de marathon van Egmond. Maar ook biuj Fluxus, Computer Vereninging Oostzaan en de Vereniging Zaans Erfgoed was hij actief. Van deze vereniging was hij mede oprichter en tot op de dag van vandaag secretaris.

Desirée Gobels-Koonings (1970) is vanaf haar achtste lid van scoutingvereniging De Watergeuzen. Sinds haar tienerjaren is ze begeleider en akela. Dat vrijwilligerswerk doet ze inmiddels al meer dan 30 jaar. Daarnaast is ze heel actief in de begeleiding van vluchtelingen. Zo ondersteunt ze een gezin uit Syrië met afspraken maken bij artsen en advocaten en helpt ze bij het leren van de Nederlandse taal.

Ronald van Lienen (1963) is al sinds 1982 bestuurslid van Handbalvereniging Zaanstreek. Sinds 2016 is hij voorzitter. Van Lienen wordt ook wel de motor van de club genoemd. Hij is naast voorzitter ook lid van de sponsorcommissie, de toernooicommissie en de kantinecommissie. Hij staat achter de bar, regelt de inkoop en is nog actief als keeper van het 3e herenteam.

Marry van der Aar (1955) Is al jarenlang secretaris en bestuurslid van het Ingenieur Duyvisfonds, bestuurslid bij de Bredenhofstichting en secretaris bij stichting de Zaanse Pakhuizen. Ze zit ook in de Raad van Toezicht van Mennistenerf/Pennemes. Daarnaast zet ze zich vrijwillig in voor de Vereniging Ongeschonden Westzijderveld, de Lions Zaanstreek en de Telefonische huldienst Zaanstreek.

Erik Petersson (1946) heeft zich vooral ingespannen voor mensen die het minder hebben in de Fillipijnen. Samen met zijn vrouw, die onderwijzeres was op de Filipijnen, heeft hij een stichting opgericht om kansarme mensen daar te helpen. Hij spande zich in voor de bouw van sanitaire voorzieningen, hij boodt materiele steun aan scholen in de vorm van boeken en computers en verscheepte afgeschreven rollators, rolstoelen en looprekken naar de eilanden.

Afra Mandjes-In den Haak (1941) is de stille kracht van de werkgroep die de jaarlijkse Hannie Schaftherdenking organiseert. Al vanaf 1966 maakt ze als lid van het dagelijks bestuur deel uit van het 4 en 5 mei comité Zaanstad. Ook zette ze zich in voor de contactgroep verzetsvrouwen en voor de Opleiding Blindengeleidehonden.

Marianne Westrik (1955) is al meer dan 50 jaar actief als vrijwilliger voor verschillende verenigingen en organisaties. Zo was ze actief voor Jeugdhonk De Fuik, groepsleidster bij GJC Zomerkampen, penningmeester bij de Speel-o-theek in de Bovenkruier, actief in de ouderraad bij basisschool de Hoeksteen, begeleidster bij stichting Dolfijn, het ZMC, Stichting Kalverpolder en nog veel meer.

Kees van Roon (1930) is sinds 1966 lid van AWN, de vereniging van vrijwilligers in de archeologie afdeling Zaanstreek Waterland. Hij deed veel onderzoek en schreef daarover in het blad Grondspoor en Zaans Erfgoed. Van Grondspoor was hij bovendien jarenlang vormgever en redacteur.

Aad Brakenhoff (1955) is sinds zijn 16e betrokken bij de organisatie van de intocht van Sinterklaas in Assendelft. Vanaf 1985 is hij penningmeester van het Sinterklaascomité Assendelft. Ook is hij al jaren actief voor Menvereniging Assendelft. Hij benadert sponsoren en vraagt vergunningen aan. Ook helpt hij bij het organiseren van men-ritten en ringsteekwedstrijden.

Hans Lalk (1942) richtte in 1998 Belangengroep Nauerna op. Hiervan was hij tot 2019 ook voorzitter. Hij spande zich onder andere in voor de aanleg van riolering, aansluiting op het aardgasnetwerk en het afsluiten van de sluiproute langs de Nauernasche Vaart. Lalk nam ook het initiatief om pakhuis De Paauw te restaureren en Molen De Paauw te herbouwen.