ZAANSTAD - Acht inwoners van Zaanstad kregen donderdag 26 april tijdens de jaarlijkse lintjesregen een Koninklijke Onderscheiding toegekend.
Striptekenaar Eric Heuvel uit Zaandam werd benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw, met name vanwege zijn educatieve stripboeken over historische thema’s als de Tweede Wereldoorlog en het Nederlandse slavernijverleden. Zeven Zaankanters werden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau voor hun jarenlange vrijwillige inzet voor de samenleving. De lintjes worden in de raadzaal van het stadhuis uitgereikt door burgemeester Jan Hamming.
De volgende personen kregen een Koninklijke Onderscheiding:
Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw
- Eric Heuvel (57) uit Zaandam is een gerenommeerd striptekenaar, die in 2012 de Stripschapsprijs won. Hij begon in 1987 met de avonturenreeks January Jones in stripweekblad Eppo en is een succesvol reclamestriptekenaar. Maar zijn bekendheid en belang strekt veel verder dan de wereld van stripliefhebbers dankzij de educatieve en historische stripboeken die hij maakte in samenwerking met onder meer de Anne Frankstichting en het NiNsee. Zo maakte hij De Ontdekking (over de Tweede Wereldoorlog), De Zoektocht (over de Holocaust) en De Terugkeer (over de Indonesische Onafhankelijkheidsstrijd). Ook tekende hij het eerste stripboek over het Nederlandse slavernijverleden, Quaco. Hij zet zo zijn uitzonderlijke artistieke talent in om historisch en cultureel belangrijke thema’s op een indringende en toegankelijke wijze te vertellen aan een groot jeugdig én volwassen publiek, niet alleen in Nederland, maar over de hele wereld.
Lid in de Orde van Oranje-Nassau
- Nico Sierhuis (77) uit Wormerveer is hét clubicoon van RKVV Saenden. Hij scoorde niet alleen het allereerste doelpunt ooit voor Saenden, maar is inmiddels decennia actief als vrijwilliger voor de club. Hij begon als totofunctionaris en was vanaf 1970 28 jaar lang penningmeester. Daarna werd hij als materiaalman verantwoordelijk voor alle trainings- en wedstrijdballen. Daarnaast was hij ook lid van de terreinwerkersploeg en beheert hij sinds 2007 ook de ledenadministratie.
- Paul Groenewegen (70) uit Zaandam deed als leerkracht van de RK Paulus Joannesschool veel meer dan waarvoor hij betaald werd. Zo was hij onder meer verantwoordelijk voor het opzetten en onderhouden van de schoolbibliotheek. Ook ondersteunde hij zijn collega’s bij het muziekonderwijs. Die muzikale betrokkenheid is gebleven na zijn pensioen. Hij verzorgt de muziek voor de Paas- en Kerstvieringen en repeteert de liedjes met de school. Daarnaast is Groenewegen actief als vrijwilliger voor de kerk, eerst voor de Onze Lieve Vrouwe Parochie in Zaandam en later de St. Jozef Parochie. Hij was bestuurslid, bedacht de kinderwoorddienst, is hoofdredacteur van parochieblad Samenklanken en begeleid kinderen naar hun eerste communie. Daarnaast is Groenewegen ook nog actief voor inloophuis De Bron in Poelenburg.
- Jopie de Boer-Bus (76) uit Krommenie is al vanaf 1989 een steunpilaar van muziekvereniging Het Gilde, dat bestaat uit vier keyboard- en accordeonorkesten. Zij zorgt ervoor dat op basis van de partituren elke muzikant zijn of haar eigen partij krijgt en voert ook aanpassingen door. Ook archiveert en beheert zij de collectie bladmuziek van de vereniging, doet ze de ledenadministratie en houdt ze de agenda’s bij voor optredens, activiteiten en commissies.
- Ron Kruithof (72) uit Krommenie heeft er als financiële man van buurthuis De Pelikaan voor gezorgd dat dit een doorstart kon maken toen in 2007 het risico van sluiting dreigde. De afgelopen twee jaar ondersteunde hij ook andere verzelfstandigde buurthuizen met het maken van een degelijke exploitatiebegroting. Daarnaast was hij jarenlang penningmeester van tennisclub KLTV. In zijn jonge(re) jaren was hij lang voetbal- en volleybalscheidsrechter.
- Theo Mullenders (56) uit Krommenie is al dertig jaar een van de drijvende krachten achter buurtcentrum De Pelikaan. Hij is in zijn eentje de technische staf en regelt zo’n beetje alles op dat gebied: Brandpreventie, ICT, camerabewaking, nieuwe LED verlichting, de geluidsinstallatie, een nieuwe keuken. Daarnaast is hij de initiatiefnemer van de maandelijkse multiculturele buurtmaaltijd waar steeds zeker tachtig mensen aan deelnemen. Hij bedenkt de recepten en stuurt het keukenteam aan.
- Martin Prins (74) uit Assendelft biedt als vrijwilliger van de telefonische hulpdienst Sensoor al 25 jaar een luisterend oor aan mensen mensen die hun verhaal niet in hun eigen omgeving kwijt willen of kunnen. Daarnaast was hij penningmeester van de Christelijke Oratoriumvereniging Zaanstreek en is hij administrateur van de Protestantse Gemeente in Krommenie.
- Gertjan Welgemoed (67) uit Zaandam is hét aanspreekpunt voor de buitenwereld namens de Klankbordgroep Poelenburg, de wijk waar hij al sinds 1992 woont en actief is om de leefbaarheid te vergroten. Met de klankbordgroep weet hij keer op keer belangrijke kwesties die spelen in de wijk op de agenda te zetten. Hij was eerder bestuurslid van het wijkoverleg en voorzitter van de ondernemersvereniging in de wijk. Ook hielp hij jarenlang bij de voorbereidingen van de reis van schoolkinderen uit Poelenburg naar het Turkse Internationale Kinderfeest. Tijdens zijn werkzame leven bij metaalwarenfabriek Pielkenrood zette hij zich als vakbondsman met hart en ziel in voor de belangen van de werknemers.