ZAANDAM - Het inzamelen van afval gaat in de komende tijd veranderen in Zaanstad. In Rooswijk en Krommenie is de nieuwe manier inmiddels ingevoerd. Binnenkort starten de voorbereidingen in Kogerveldwijk, Westzaan, Assendelft en de Rosmolenwijk. In al die buurten worden inloopbijeenkomsten georganiseerd. De eerste inloopbijeenkomst die gepland staat is op 26 maart in de Kogerveldwijk.

Tussen 17.00 uur en 20.00 uur kunnen inwoners terecht om te horen wat er anders wordt. Ook kunnen mensen reageren op de geplande locaties voor de ondergrondse restafvalcontainers.De reacties op de geplande locaties voor de ondergrondse restafvalcontainers worden meegenomen in het bepalen van de definitieve locaties.

Overzicht geplande inloopavonden
  • Kogerveldwijk, 26 maart in Het Element, Zilverschoonplein 18, Zaandam.
  • Westzaan, 9 april in ’t Reght Huys, Kerkbuurt 35, Westzaan.
  • Assendelft, 7 mei in Buurthuis A3, Dorpsstraat 386, Assendelft.
  • Rosmolenwijk, 21 mei, Klampersstraat 1, Zaandam

De tijd voor alle inlopen zijn van 17.00 tot 20.00 uur. Iedereen kan tussen die tijd binnenlopen. De inloopbijeenkomsten in Oud Zaandijk en Koog aan de Zaan zijn inmiddelrs al geweest. Deze waren op 26 februari en 14 maart.

Online reageren?
De tekeningen van de containerlocaties staan ook www.afvalscheiden.zaanstad.nl, onder het kopje planning. Hierop kunt inwoners ook reageren per e-mail via afvalscheiden@zaanstad.nl.

Afval scheiden met afvalpas
De nieuwe manier betekent dat inwoners herbruikbaar afval apart weggooien in drie afvalbakken die aan huis staan. De bestaande grijze afvalbak wordt in de nieuwe situatie gebruikt voor plastic verpakkingen, blik en drinkpakken. De groene bak voor gft- en etensresten en de blauwe voor oud papier en karton. Het restafval dat overblijft, brengen inwoners naar een ondergrondse container die op verschillende plekken in de wijk staan. Inwoners van Rooswijk en Krommenie Oost en West hebben inmiddels een afvalpas ontvangen die nodig is om de ondergrondse container te openen.


Waarom wordt het anders?

Zaanstad wil zuinig omgaan met afval dat opnieuw gebruikt kan worden. Door afval te scheiden zijn er minder grondstoffen nodig voor nieuwe producten. Dat is goed voor het milieu. Bovendien hoeft er minder restafval verbrand te worden, waardoor de uitstoot van broeikasgassen daalt. Daar komt bij dat het verbranden van restafval steeds duurder wordt. Die kosten komen via de afvalstoffenheffing voor rekening van de bewoners. Hoe minder restafval er wordt verbrand, hoe minder snel de kosten voor de inwoners stijgen.

Website voor meer informatie

Alle informatie over de nieuwe manier van afval inzamelen staat op de website: afvalscheiden.zaanstad.nl. Hier staat uitgelegd waarom Zaanstad voor deze manier van inzamelen heeft gekozen en worden tips gegeven over afval scheiden Ook is de planning van het hele project hier terug te vinden.