ZAANDAM - Zaanstad gaat een haalbaarheidsonderzoek doen om te bekijken of het mogelijk is een zeecruiseschip te gebruiken als opvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen. Het gaat om het zeeschip met de naam GNV Aurelia. Op dit schip is plek voor maximaal 1.078 vluchtelingen. De gemeente denkt als aanmeerlocatie aan de kade aan de Willem Thomassenhaven (Nieuwe Zeehaven) bij PontMeyer in Zaandam voor een periode van minimaal 6 maanden tot maximaal 1,5 jaar met een mogelijkheid om te verlengen.
Het is nog niet zeker of het schip komt. Omdat het om een groot schip gaat met veel opvangplekken moet de gemeente eerst nog veel zaken uitzoeken. Zo moet onderzocht worden wat de kosten zijn en of het technisch mogelijk is het schip aan te kunnen meren. Ook moeten we kijken wat er nodig is om de omliggende bedrijven goed bereikbaar te blijven houden voor klanten en leveranciers en wat er nodig is om de directe omgeving (verkeers)veilig te houden. De gemeente heeft een optie, in de vorm van een intentieovereenkomst, genomen op het schip. Voordat wij een definitieve overeenkomst sluiten, moeten we eerst bekijken of de komst van het zeeschip haalbaar is.
Ondernemers en omwonenden in de buurt van de potentiele aanmeerlocaties zijn over het onderzoek geïnformeerd. Ook zijn ze uitgenodigd voor een bijeenkomst waar vragen gesteld kunnen worden maar ook wensen en ideeën over de mogelijke opvang kunnen worden geuit.
Zeecruiseschip biedt snelle opvang voor vluchtelingen uit Oekraïne
De GNV Aurelia is jaren gebruikt als opvangschip voor vluchtelingen in Italië en is direct beschikbaar voor opvang. Alle hutten hebben eigen douche- en toiletvoorzieningen en op het schip zijn voorzieningen zoals onderwijs, medische zorg en speelruimte voor kinderen mogelijk.
3000 plekken nodig in de regio
Het Rijk heeft alle veiligheidsregio's in Nederland verplicht zo snel mogelijk te zorgen voor opvangplekken waar vluchtelingen langere tijd kunnen verblijven. Voor de regio Zaanstreek Waterland betekende dit in eerste instantie 2.000 plekken. Inmiddels heeft het Rijk dit aantal verhoogd naar 3.000. In Zaanstad zijn de afgelopen tijd al mensen opgevangen in Taets op het Hembrugterrein. Sinds kort vangen we gevluchte Oekraïners op in een riviercruiseboot die is aangelegd aan de Havenstraat en binnenkort ook in het oude schoolpand Et Buut in Zaandam. Maar er zijn meer opvangplekken nodig. Daarom wordt het haalbaarheidsonderzoek gedaan om te bekijken of het mogelijk is een zeecruiseschip te gebruiken als opvanglocatie.