Minder mensen met een uitkering
3% van de 400 benaderde kandidaten is naar aanleiding van deze aanpak aan het werk gegaan. Van 4% van de benaderde kandidaten bleek na onderzoek dat de uitkering niet rechtmatig is. Dat betekent dat mensen een te hoge uitkering ontvingen, of dat zij geen recht (meer) hebben op een uitkering. Deze uitkeringen zijn daarom beëindigd of aangepast.
Alle bijstandsgerechtigden worden de komende twee jaar uitgenodigd voor een voorlichtingsbijeenkomst bij participatiebedrijf Werkom, doorverwezen naar het Sociaal Wijkteam of begeleid door een casemanager. Als werken niet direct een optie is, zoekt de gemeente samen met de inwoner en het Sociaal Wijkteam naar andere mogelijkheden zoals leerwerktrajecten, cursussen of vrijwilligerswerk.
Onderzoek naar rechtmatigheid
Naast een gesprek over werk wil de gemeente ook bekijken of de uitkering nog past bij de situatie van de betrokken inwoner. Door meer controles op de uitkeringen wil de gemeente bereiken dat de uitkeringen beschikbaar blijven voor de mensen die het echt nodig hebben. Daarnaast wil Zaanstad voorkomen dat mensen in de schulden komen omdat zijn onterecht bijstand hebben ontvangen en dit later moeten terugbetalen.