ZAANSTAD - Gemeente Zaanstad gaat samen met HVC een proef doen om het scheiden van afval van groente-, fruit-, tuinafval en etensresten (GFT+E) bij flats en appartementen te verbeteren. In het gft –e afval van bewoners van hoogbouw zit nog veel afval dat daar niet thuis hoort, zoals plastic. Dat is zonde want daardoor kunnen we dit afval niet hergebruiken als groen gas en compost. Tijdens de proef proberen we verschillende maatregelen uit in verschillende wijken om uit te vinden wat het beste werkt om de kwaliteit van het gft-e afval te verbeteren.
Bewoners van hoogbouw hebben geen afvalcontainers aan huis omdat daar geen ruimte voor is. Zij moeten hun gft-e afval in de gft-e containers in de buurt gooien. Er belandt nog veel plastic in de gft-container omdat veel mensen het gft-afval in plastic afvalzakken weggooien. Dat is jammer, want als er te veel plastic in het gft-afval zit, belandt de hele inhoud van de container bij het restafval dat verbrandt wordt. Een biologisch afbreekbare vuilniszak met het kiemplant logo mag wél in de gft-container.
Minder restafval verbranden
Wethouder Duurzaamheid Annette Baerveldt: " Het uiteindelijke doel van de nieuwe manier van afval inzamelen in Zaanstad is dat we zoveel mogelijk afval scheiden en hergebruiken. Op deze manier hoeven we minder restafval te verbranden. Dat is beter voor het milieu en het drukt de kosten van de afvalverwerking. We zien gelukkig dat onze inwoners ieder jaar meer afval scheiden. Het aandeel restafval daalt. Maar er is nog ruimte voor verbetering. Daarom gaan we deze proef doen."
Proef in vijf wijken
De proef vindt plaats in vijf wijken met hoogbouw. In elke wijk wordt een maatregel getest. Zo worden in Kogerveld bewoners gestimuleerd om de plastic zak met gft-afval weg te gooien in een aparte prullenbak die naast de gft-container komt. In Krommenie kunnen bewoners een gratis afvalbakje voor in de keuken en biologisch afbreekbare zakjes bestellen. In Wormerveer gaan afvalcoaches met gratis afvalbakjes de wijk in en komt er een biozakjes-automaat in de wijk. In Rooswijk komen in de hallen van de trappenhuizen dispensers met biozakjes. In Zaandam Zuid gaan afvalcoaches langs de deuren om tips te geven hoe nog beter afval gescheiden kan worden. Daarnaast vervangt HVC een aantal containers in de wijken. De nieuwe containers zijn gebruiksvriendelijker.
Resultaten proef
De proef loopt tot eind juni. Daarna zullen de gemeente en HVC de resultaten uit de verschillende wijken met elkaar vergelijken. In het geval een maatregel goed werkt dan bekijken we of we deze maatregel doorvoeren in heel Zaanstad.