Afgelopen zomer moesten op de stijlpaden 254 bomen gekapt worden vanwege hun slechte conditie. De bomen groeiden nauwelijks en hadden een lage levensverwachting. Negentig watercipressen bleven wel gespaard. Wethouder Slegers: "Bomen zijn de longen van Zaanstad. Dus moeten we als gemeente investeren in ons bomenbestand. Als bomen ziek zijn of in een slechte conditie verkeren, zoals op de stijlpaden het geval was, vervangen we ze. We willen onze huidige, gezonde bomen behouden en daarnaast meer kwaliteit toevoegen door sterke bomen (terug) te planten die de ruimte krijgen om te groeien." Leerlingen van OBS de Meander hielpen woensdagochtend mee met planten en leerden van alles over bomen. Zoals over het belang van een goede verzorging van bomen, wat de gemeente hiervoor doet en over de verschillende soorten bomen.
Meer bomen op Smitsingel
Inmiddels heeft Zaanstad ook nieuwe bomen geplant op de Joke Smitsingel. Op deze locatie komen meer bomen terug dan eerder zijn weggehaald. Zaanstad moest een aantal maanden geleden 39 bomen kappen die in slechte staat verkeerden. Nu komen hiervoor 77 nieuwe bomen terug. De straat is heringericht, de parkeerplaatsen zijn opnieuw ingericht en de lantaarnpalen vernieuwd. De lantaarnpalen hebben nu energiezuinige ledverlichting.
Verschillende soorten bomen
Zaanstad volgt met het aanplanten van de bomen in Assendelft, de ambities van het Bomenbeleidsplan op. Het plan kent drie uitgangspunten: bestaande bomen zoveel mogelijk behouden, de huidige boomstructuren versterken en investeren in kwaliteit. Voor de bomen in Assendelft betekent dit dat verschillende soorten grote(re) bomen terugkomen. Zo komen er iepen, zilverlindes, populieren en eiken. Door verschillende typen bomen te planten, zijn ze minder gevoelig voor ziektes.
Betere grond, meer ruimte
De afgelopen maanden heeft Zaanstad geïnvesteerd in goede groeiplaatsen. Zo wordt er meer ruimte gecreëerd in de bodem zodat de wortels gemakkelijker naar het grondwater kunnen groeien. En de plekken waar de nieuwe bomen komen, zijn extra bemest met voedingsstoffen. Ook bij de bestaande bomen zijn de groeiomstandigheden verbeterd door het toevoegen van goede meststoffen aan de bodem. Zaanstad verspreidt ook regenwormen in gaten rond de nieuw geplante bomen. Deze wormen verbeteren de structuur van de bodem. Ze maken de grond losser en dat heeft een gunstig effect op de bodem vanwege zuurstof en water dat makkelijker de boom bereikt.