ZAANDAM - Het college van B&W besloot op 3 september positief over de spelregels voor het Zaans zoekgebied windenergie. In de spelregels staat op welke plekken in het zoekgebied de gemeente wil meedenken en meewerken aan de bouw van windturbines en onder welke voorwaarden. Die voorwaarden gelden bovenop de regels van het Rijk en de provincie voor windenergie. Ook de zienswijzen zijn beantwoord.

Behandeling door de gemeenteraad

Het voorstel gaat nu naar de gemeenteraad.
Het voorstel vindt u hier .

Eerst wordt het voorstel op 19 september besproken in het Zaanstad Beraad. U kunt tijdens deze vergadering inspreken. De gemeenteraad neemt naar verwachting op 24 september een besluit over het voorstel van burgemeester en wethouders. Met het vaststellen van de spelregels staat het nog niet vast of er windturbines langs het Noordzeekanaal komen. Dit is afhankelijk van de verdere uitwerking in een project.

Hoe u kunt inspreken op 19 september

Als u wilt inspreken, moet u dat vooraf laten weten aan de raadsgriffie door een e-mail te sturen aan raadsgriffie@zaanstad.nl. Dit kan tot uiterlijk de avond waarop het onderwerp op de agenda staat. Meer informatie over inspreken vindt u via de volgende link: Praat met de Raad – Gemeente Zaanstad

Terinzagelegging leidde tot aanpassingen

De ontwerp-spelregels voor het Zaanse zoekgebied windenergie hebben van 13 juni tot en met 24 juli 2024 ter inzage gelegen. In deze periode was het mogelijk zienswijzen in te dienen. We hebben 12 zienswijzen ontvangen. De zienswijzen hebben we beantwoord in een zienswijzennota. Als gevolg van de zienswijzen hebben we de spelregels op een aantal punten aangepast:

  • Op de kaart zijn de gebieden D, F en G zo aangepast dat ze voldoen aan de minimale afstand van 50 meter tot de grens van de vaarweg.
  • We hebben de spelregels over financiële participatie verduidelijkt door toe te voegen dat “in elk geval en als eerst” de omgeving binnen 10x de tiphoogte de gelegenheid krijgt om financieel mee te doen.
  • Er is een spelregel toegevoegd die het onder voorwaarden mogelijk maakt om af te wijken van de spelregels over financiële participatie. Als blijkt dat de businesscase zodanig onder druk staat dat de financiële deelname niet meer mogelijk is, kan het bevoegd gezag (de provincie of gemeente) daar gemotiveerd van afwijken. Dit moet dan eerst worden vastgesteld door een onafhankelijk deskundige.

Het belang van windenergie

De gemeente vindt het belangrijk om de mogelijkheden van windenergie te onderzoeken, omdat windenergie bijdraagt aan de klimaatdoelen. Daarnaast zijn er verschillende ondernemers in het zoekgebied die over voldoende (duurzame) stroom willen beschikken.