ZAANDAM - Woensdag 15 november vindt er een openbare bijeenkomst plaats over de resultaten van het onderzoek dat de Radboud Universiteit heeft gedaan naar hoe de voormalige Zaangemeenten zijn omgegaan met het vastgoed van Joodse inwoners in de Tweede Wereldoorlog. Alle geïnteresseerden zijn welkom om 19.00 uur in het Stadhuis in Zaandam in de studiezaal van het gemeentearchief.

Het onderzoek richt zich op de aankoop van onteigend Joods vastgoed tijdens de Duitse bezetting, het naoorlogs rechtsherstel en het opleggen van naheffingen lokale belastingen over de oorlogsperiode aan gedeporteerde Joodse inwoners. In de bijeenkomst presenteren de onderzoekers hun bevindingen en brengt de begeleidingscommissie kort verslag uit van haar werkzaamheden.

Wethouder Harrie van der Laan: "Het is een zwarte bladzijde in de geschiedenis van Zaanstad. Het is belangrijk dat er academisch onderzoek is gedaan. Belangrijk voor de nabestaanden, maar ook belangrijk voor Zaanstad en voor de inwoners om ook dit stuk van de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog – een geschiedenis die schokkend is en pijnlijk is – te erkennen."

Begeleidingscommissie

Tijdens het onderzoek is meegelezen door een begeleidingscommissie, bestaande uit deskundigen van een drie maatschappelijke organisaties en de gemeente zelf.

Deze begeleidingscommissie bestond uit:

  • Rita Noordzij, en later Harrie van der Laan (wethouder en voorzitter commissie)
  • Ruben Boas (voorzitter Nederlands - Israëlitische gemeente Noord-Holland)
  • Dick van de Geer (comité 4 en 5 Mei Zaanstreek Waterland)
  • Pim Ligtvoet (stichting Joods Monument Zaanstreek)
  • Frans Hoving (gemeentearchivaris)

Op het Raadsinformatiesysteem kunt u het onderzoek nalezen.