ZAANSTAD - Zaanstad is volop in ontwikkeling is en daar horen nieuwe visies bij op toerisme, horeca en verblijfsaccommodaties. Niet alleen de groei van de stad maar ook corona heeft invloed op deze sectoren. Met deze drie visies geeft Zaanstad de richting aan waar de gemeente naar toe wil op de lange termijn. Zaanstad wil een stad blijven met een aansprekend aanbod van horeca, verblijfsaccommodaties en toeristische gebieden, voor zowel inwoners als bezoekers. Deze sectoren zijn belangrijk voor de lokale economie, zorgen voor werkgelegenheid en bieden ruimte voor ontmoeting.
Herstel toerisme
Zaanstad ziet kansen voor het toerisme in de Zaanbocht, het Hembrugterrein, onze groene buitengebieden en het stadshart in Zaandam. Op deze plekken is ruimte voor groei en voor een andere soort toerisme dan op de Zaanse Schans. De gemeente koestert de Zaanse Schans als toeristische trekker, maar met de nodige maatregelen zodat er een betere balans ontstaat tussen economie, leefbaarheid en duurzaamheid dan voor corona. "Nu is het nog rustig. Maar onderzoek wijst uit dat het toerisme de komende jaren zal herstellen. Daar moeten we nu mee aan de slag zodat we goed voorbereid zijn" zegt wethouder Toerisme Annette Baerveldt.
Zaanstad heeft veel te bieden
De groene buitengebieden zijn nieuw in deze visie. Mede door corona is er veel meer vraag naar toerisme in de natuur. Zaanstad heeft veel te bieden aan de natuurliefhebber die rust zoekt. Denk aan varen op de wat rustigere vaarwegen, wandelen en fietsen in de natuur aan de randen van onze gemeente. In alle toeristische gebieden investeert Zaanstad de komende jaren in betere voorzieningen en verbindingen. Het doel van de nieuwe visie is de bezoeker verleiden om langer in onze stad blijven en op deze manier meer geld uit te geven aan onze lokale economie. "De Zaanstreek heeft zoveel te bieden. Er is voor ieder wat wils. Van ons prachtige erfgoed, groene buitengebieden tot aan de allure van de Zaanbocht en de ruigheid van het Hembrugterrein. Daar kunnen we met recht trots op zijn", zegt wethouder Baerveldt.
Regulering particuliere vakantieverhuur
In de nieuwe visie voor verblijfsaccommodaties is ruimte voor beheerste groei van hotels. In de wijken waar de komende jaren veel gebiedsontwikkeling plaatsvindt, zoals het Oostelijke deel van het centrum in Zaandam en het Hembrugterrein is daar ruimte voor. Dit heeft positieve effecten op de lokale economie, de werkgelegenheid en de spreiding van bezoekers over de stad.Net als in het toerisme gaat Zaanstad voor een betere balans tussen economie, leefbaarheid en duurzaamheid. Zo is de gemeente is druk bezig de particuliere vakantieverhuur strenger te reguleren onder andere door de recent ingevoerde registratieplicht, meldplicht en maximale verblijfsduur. Ook hier geldt dat op dit moment de vraag nog laag is door de coronacrisis. De prognoses laten echter zien dat er de komende jaren weer sprake is van groei. De gemeente houdt hierbij de marktontwikkelingen nauwgezet in de gaten om te voorkomen dat er schaarste ontstaat of overcapaciteit.
Horeca belangrijk voor het sociale leven
Zaanstad zet voor de lange termijn in op kwaliteit en diversiteit in het horeca-aanbod waarbij ingespeeld wordt op de ontwikkelingen in de stad. "In de ontwikkelgebieden is het belangrijk dat er voldoende horecavoorzieningen komen voor zowel inwoners als bezoekers. Horeca speelt tenslotte een belangrijke rol in het ontmoeten en het sociale leven", zegt wethouder Economie Hans Krieger. Op andere plekken is het belangrijk dat er meer variatie komt in het horeca-aanbod en dat de kwaliteit omhoog gaat. Niet door overal nieuwe zaken te openen, maar juist door vervanging, regelgeving en goed overleg met de vastgoedeigenaren en horecaondernemers. Op de langere termijn wil de gemeente daarmee ook bereiken dat horecazaken meer aandacht hebben voor duurzaamheid en gezond eten.
Planning
Samen met de ondernemers uit de horeca, de hotellerie en het toerisme heeft het college de drie visies opgesteld die onderling nauw met elkaar samenhangen. De visies worden binnenkort besproken met de gemeenteraad. Vervolgens gaat alleen de visie Toerisme de inspraak in. Met de feedback uit de inspraak past Zaanstad de toeristische visie aan. Daarna volgt besluitvorming door de gemeenteraad.