ZAANDAM - Actie gemeente: Zaanstad obstakelvrij! Hanglabels bij obstakels moeten zorgen voor bewustwording Tijdens de Week van de Toegankelijkheid (4 tot en met 8 oktober) vraagt de gemeente extra aandacht voor mensen met een beperking of chronische ziekte. Zij moeten net als iedereen mee kunnen doen in de gemeente. Dit jaar staat deze week in het teken van de actie 'Zaanstad Obstakelvrij'. Op verschillende plekken in Zaanstad worden hanglabels opgehangen bij obstakels. Hiermee wil Zaanstad het belang van een goede doorgang onder de aandacht brengen.
Wethouder Openbare Ruimte, Gerard Slegers: "We willen de bewustwording van mensen vergroten. Een bloembak, een geparkeerde fiets of een vuilnisbak kunnen soms onbewust hindernissen vormen voor mensen in een rolstoel, met een rollator of kinderwagen, of met een visuele beperking. Het is voor mensen met een beperking niet altijd zo gemakkelijk om een andere route te nemen. We willen de openbare ruimte toegankelijk en veilig houden voor iedereen. Daarom starten wij de actie Zaanstad Obstakelvrij."
Aftrap van de actie
Deze middag hingen mevrouw Pluimers en haar dochter Yonne van den Broek samen met wethouder Slegers de hanglabels op aan obstakels in de openbare ruimte bij de omgeving van de Houthavenkade en de Hogendijk in Zaandam. Mevrouw Pluimers en Yonne vroegen enige tijd geleden aan de gemeente om meer aandacht te besteden aan obstakels en bewustwording. Zaanstad volgt met deze actie het voorbeeld van de gemeente Haarlem.
Deurhangers aanvragen
Inwoners kunnen zelf deurhangers aanvragen om obstakels in de openbare ruimte aan te geven. De deurhangers zijn gemaakt van gerecycled, ongelamineerd papier. Aanvragen kunnen gedaan worden door een mail te sturen naar toegankelijkheid@zaanstad.nl o.v.v. naam en adresgegevens. Zaanstad stuurt de deurhangers dan toe. De persoonsgegevens worden niet voor andere doeleinden gebruikt.
Zelf deurhangers gebruiken
- Deurhangers kunnen ingezet worden als een obstakel in de openbare ruimte duidelijk de doorgang blokkeert. Het moet wel mogelijk zijn om het obstakel te verwijderen en verplaatsen. Bijvoorbeeld een fiets die midden in een looproute staat, of een op de stoep geparkeerde auto. Het gaat dus om situaties die tijdelijk van aard zijn en waarbij de eigenaar zich waarschijnlijk niet bewust is van het ongemak.
- Het is de bedoeling om op een vriendelijke manier te zorgen voor bewustwording. Dus niet om te (ver)oordelen.
- Gebruik van de deurhangers kan alleen in de openbare ruimte en niet op privéterrein. Dus niet bij bloembakken die bij iemand in de voortuin staan. Een tak die hinderlijk over het trottoir hangt, kan weer wel worden voorzien van een deurhanger.
Meer informatie over:
- toegankelijkheid in Zaanstad;
- de week van de toegankelijkheid;
- inwoners kunnen met vragen en opmerkingen terecht via de mail: toegankelijkheid@zaanstad.nl