Als huiseigenaar word je verondersteld om je woning voor te bereiden op een energiezuinige toekomst. Als het om een nieuwbouwwoning gaat, dan hoef je je daar meestal geen zorgen over te maken. Nieuwe huizen die vandaag de dag worden opgeleverd hebben al een energielabel A. Maar als je in een al wat ouder huis woont dan moet je zelf maatregelen nemen om er een duurzaam huis van te maken.

Houd de warmte binnen

Isoleren is de belangrijkste maatregel die je kunt nemen om de warmte in de winter zo veel mogelijk binnen te houden. Na spouwmuur isolatie heb je bovendien minder kans dat je problemen krijgt met vocht dat naar binnen slaat en voor schimmel kan zorgen. Laat je daarnaast ook de vloer isoleren, dan verliest het huis via die weg ook minder warmte. Je merkt dat doordat je minder hard hoeft te stoken om het in huis toch aangenaam warm te hebben. Zeker als je woning is aangesloten op een warmtenet kan isoleren een voordeel zijn. Afhankelijk van het soort warmtenet kan het anders gebeuren dat het in huis niet warm genoeg wordt.

Dak vervangen? Isoleren!

Heb je plannen om het dak aan te pakken, dan is dat het uitgelezen moment om dit ook meteen te laten isoleren. Wil je een dakkapel laten plaatsen of een groot dakraam, dan wordt er toch al aan het dak gewerkt. Vraag dan ook meteen een offerte aan voor dakisolatie op alpine-isolatie.nl. Met een geïsoleerd dak verlaag je niet alleen je energierekening, je verhoogt ook het wooncomfort. Als je de zolder als slaapkamer gebruikt of als werkkamer dan zal je nadat het dak is geïsoleerd merken dat het er een stuk aangenamer is.

Een warmtepomp laten plaatsen

Als je nu nog een gasgestookte cv-ketel hebt, dan kun je die laten vervangen door een elektrische warmtepomp. Gas is duurder dan stroom en dus bespaar je op je energiekosten. Je kunt ook kiezen voor een hybride warmtepomp. Als je huis met alleen de warmtepomp niet de gewenste temperatuur kan bereiken, dan kan de cv-ketel bijspringen. Bij steeds meer bedrijven kun je een warmtepomp ook leasen. Dit heeft als groot voordeel dat je niet ineens een groot bedrag hoeft te investeren.

Vraag subsidie aan bij de gemeente

Voor praktisch alle maatregelen die je neemt om je woning te verduurzamen kun je subsidie aanvragen bij de gemeente. Dit kan voor het isoleren van muren, dak en vloer, voor een warmtepomp en voor zonnepanelen en ook voor het laten plaatsen van isolerende beglazing. De subsidie kan soms direct worden verrekend met de factuur zodat je dit bedrag niet eerst hoeft voor te schieten. Voor het plaatsen van zonnepanelen betaal je bovendien als particulier geen BTW. Dit geldt ook voor de kosten van de installatie. Op die manier kun je honderden euro’s besparen op het energiezuiniger maken van je eigen huis.