Is stress nou slecht voor je? Is helemaal geen stress dan goed? Hebben wij mannen meer stress dan vrouwen? Het is in ieder geval veel onderzocht, hierbij 7 feiten en fabels over stress.


1. Hoe minder stress, hoe beter: fabel

Dit is een fabel en sterker nog: je kunt zelfs te weinig stress ervaren. Zodra we onder druk staan is stress de reactie van ons lichaam. Deze stress kun je als motor gebruiken om in actie te komen en te presteren. Zodra de stress continu aanhoudt en je niet meer kan ontspannen, dan is het natuurlijk een ander verhaal. Stress moet niet leiden tot slapeloze nachten, maar een beetje stress, daar is niets mis mee.

2. Mannen en vrouwen gaan anders met stress om: feit

De reactie van een man of een vrouw op stress verschilt van elkaar en volgens onderzoek heeft dat alles te maken met testosteron. Vrouwen doen er langer over om testosteron aan te maken bij stress dan mannen. Mannen hebben hierdoor sneller de neiging om fysiek te handelen in het geval van stress. Dit uiten ze door middel van ‘vecht-‘ of ‘vluchtgedrag’. Vrouwen kiezen daarentegen vaker voor om de veiligheid of hulp te zoeken: ‘Doordat vrouwen minder geneigd zijn fysiek te handelen ten opzichte van gevaar of stress, voelen ze wel meer en langer angst.’

3. Vakantie helpt tegen stress: fabel

Uit vele ervaringen kwam naar boven dat een vakantie juist zéér stressvol kan zijn. Natuurlijk kom je tot rust maar vergeet al het geregel om de vakantie heen vooral niet. Pas als je voor langere tijd weg bent, kun je tot echt rust komen. Die korte tripjes zorgen niet voor een duurzaam ontspannen effect.

4. Stress is besmettelijk: feit

Uit een grootschalig Duits onderzoek blijkt dat stress besmettelijk is. En nee, niet door hoesten of aanrakingen, maar door het observeren van iemand in een stressvolle situatie maakt ook ons lichaam het stresshormoon cortisol aan.

5. Muziek helpt tegen stress: feit

De positieve werking van muziek op stress is daarentegen wél wetenschappelijk onderbouwd. Muziektherapie wordt steeds vaker gebruikt om stress, angst en rusteloosheid bij patiënten te verminderen. Speciaal opgeleide en gekwalificeerde muziektherapeuten gebruiken hierbij verschillende elementen van muziek zoals melodie, ritme, tempo, dynamiek en toonhoogte om dichter bij herinneringen en emoties van mensen te komen.


Naomi Albrechts

Ontstress specialist

Sisters Remedies