De overheid, en dan met name gemeenten, voeren al enkele jaren campagne voor het ‘vergroenen’ van tuinen bij woningen. Meer groen en minder tegels is het devies. Dit heeft meerdere voordelen voor de bewoners. Er zijn zelfs gemeenten die een premie geven als een huiseigenaar of huurder besluit om het aantal tegels in de tuin drastisch te verminderen. Bij nieuwbouwwoningen gelden soms zelfs voorwaarden voor het inrichten van de tuin waar je je aan conformeert als je er gaat wonen.
De voordelen van een groene tuin
Een groene tuin heeft meerdere voordelen. Ten eerste kan het water gemakkelijker wegstromen. Het regent vaak in ons land, en soms dagen achter elkaar. Al dat water moet ergens heen. Als de tuin helemaal vol ligt met tegels dan kan het water soms niet snel genoeg weg stromen. Het gevolg is dat de boel blank komt te staan en dat het water soms zelfs de woning in stroomt. Een groene tuin is ook koeler dan een tuin met vrijwel alleen tegels. Bomen en struiken en grote planten bieden schaduw. En tot slot draagt een groene tuin bij aan de biodiversiteit. Insecten kunnen op zoek naar voedsel en zijn op hun beurt weer voedsel voor andere insecten, egels en vogels.
Wat doe je met een mini tuintje?
Niet alle huizen hebben een grote tuin. Misschien moet je het wel doen met een ‘postzegeltuintje’ achter je huis. Als je dan wel graag buiten op het terras wilt kunnen zitten en er moet ook nog een padje naar de steeg achter het huis lopen, dan blijft er weinig tuin over om groen in te richten. In zo’n geval kun je een mooie plantenbak kopen waar je het hele jaar door planten in kunt zetten. Je kunt er in het najaar bloembollen in doen die vroeg in het voorjaar bloeien. Als ze zijn uitgebloeid vervang je ze door eenjarige plantjes die bloeien tot september als je geluk hebt. Je kunt in een bloembak ook vaste planten zetten. Let er dan wel op dat die niet winterhard zijn, ook al is de soort dat wel. Zet de bakken dus in de winter in je schuur of garage als het gaat vriezen.
De tuinafscheiding
Een houten tuinafscheiding van Buitengoed by Kuhlkamp past uitstekend bij een groene tuin. Natuurlijk kun je ook kiezen voor een natuurlijke afscheiding met een haag. Maar die vraagt wel onderhoud en je moet hier dan wel overeenstemming over hebben met je naaste buren. Natuurlijk kun je ook een haag tegen de schutting van de buren plaatsen, maar die komt dan al snel in de verdrukking. Als je samen met je buren een schutting of ander soort tuinafscheiding plaatst dan kun je die op de erfgrens zetten. Als er geen afspraken zijn dan moet je er op letten dat de tuinafscheiding volledig op je eigen grond staat. Let erop dat een schutting in een achtertuin nooit hoger mag zijn dan 200 cm.