Financieel gezien gaat het iets beter in Nederland
Over de hele samenleving bekeken gaat het de afgelopen vijf jaar financieel iets beter in Nederland. Zo blijkt dat het percentage huishoudens dat makkelijk rondkomt steeg van 34 naar circa 42 procent. Ook daalde het aantal huishoudens dat het financieel moeilijk heeft, ondanks het gegeven dat dit nog altijd voor circa een derde van de bevolking geldt. Onder die laatste groep bevinden zich voornamelijk jongeren en gezinnen met een huurwoning, die niet geprofiteerd hebben van de stijgende huizenprijzen en wel steeds meer huur betalen.
Repareren ook vanuit duurzaamheidsoogpunt interessant
Ook huishoudens die het breder hebben, kunnen bewust kiezen voor een reparatie in plaats van vervanging. Niet alleen om geld te besparen, maar bijvoorbeeld ook vanuit het duurzaamheidsoogpunt. Een partij als ThePhoneLab merkt vaak dat de meeste onderdelen van een telefoon, smartwatch of bijvoorbeeld laptop nog goed functioneren. Problemen doen zich veelal voor met het scherm, de batterij of bijvoorbeeld oplaadconnector. Door deze specifieke onderdelen te vervangen hoeft het apparaat niet te worden weggegooid. Zo wordt het milieu gespaard.
Huishoudens met voldoende spaargeld is beperkt
Nibud meldt niet alleen dat een derde van de huishoudens moeite heeft om de eindjes aan elkaar te knopen; ook sparen gezinnen lang niet altijd voldoende. Circa vier op de tien Nederlanders spaart maandelijks minder dan tien procent van het inkomen. Dat zijn voornamelijk jongeren, huishoudens die een woning huren of bijvoorbeeld gezinnen met een sterk wisselend inkomen. Daar komt bij dat circa twintig procent van de Nederlandse huishoudens nog geen duizend euro aan spaargeld beschikbaar heeft om tegenvallers financieel op te kunnen vangen. Het maakt veel huishoudens bijzonder kwetsbaar.