ZAANDAM - In mei 2021 is Pacha Panels gestart. Het is een jonge organisatie die de nieuwe markleider wil worden op het gebied van duurzame materialen voor de interieur- en woningbouw. Het gaat om gezonde, biobased en herbruikbare bouwmaterialen die bijdragen aan een circulaire toekomst. Wil je meer weten over de producten, het lab van Pacha Panels en circulariteit? Lees dan gauw verder.
Biobased materialen
In het nieuwe Pacha Panels lab wordt er geëxperimenteerd met biobased materialen. Biobased producten worden gemaakt van biomassa. Dit kan nieuw (virgin) plantaardig materiaal zijn, maar ook bewerkt plantaardig materiaal. Het grote voordeel is dat deze biobased materialen de aarde niet uitputten. Het is hernieuwbaar en groeit dus gewoon weer aan. Neem als voorbeeld bermgras, bamboe, hennep, zeewier en schapenwol. Ook afvalstromen uit de voedselindustrie of restproducten zoals snijverlies kunnen worden omgezet tot bruikbaar biobased bouwmateriaal. Het aanbod is dus erg groot en de toepasmogelijkheden zijn eindeloos. Biobased materialen zijn geschikt voor hergebruik. En aan het einde van de levensduur kan het weer terug de natuur in, aangezien het composteerbaar is. Naast het milieuvriendelijke aspect, hebben biobased materialen nog een aantal voordelen. Zo heeft het een antibacteriële en goede isolerende werking. De vochtregulerende eigenschappen van de bouw- en isolatiematerialen zorgen voor een aangenaam binnenklimaat in huis.
Materiaaltesten en kwaliteitsonderzoek
In samenwerking met een ingenieursbureau heeft het Pacha Panels lab een teststraat ontwikkeld waar nieuwe isolatiematerialen, biobased toplagen, lijmsoorten en verfsoorten worden onderzocht. Ook worden er materiaaltesten uitgevoerd om bijvoorbeeld de buigzaamheid, hardheid en bewerkbaarheid van een materiaal te checken. Het lab is bovendien in te zetten voor kwaliteitsonderzoek en professioneel advies op het gebied van duurzaamheid en circulariteit.
Circulariteit in de meubelindustrie en woningbouw
Bij circulair bouwen en produceren draait het om een gesloten kringloop. Afval is geen nutteloos restproduct, maar krijgt een nieuwe functie. Plantaardige materialen zijn hernieuwbaar en verkleinen de ecologische voetafdruk. Hoewel dit geweldig klinkt, zijn de meeste meubels tegenwoordig helaas niet gemaakt voor hergebruik en reparatie. Daar moet verandering in komen! Het is namelijk mogelijk om alle producten herbruikbaar te maken. Als basis is een hoge kwaliteit van groot belang. Hoe langer de levensduur van een meubelstuk, hoe beter. Daarnaast moet het zo worden ontworpen dat het eenvoudig te repareren of te recyclen is. Pacha Panels is een voorloper op dit vakgebied – zowel met de verkoop van biobased materialen als met het materiaalonderzoek in het Pacha Lab. Om ook de woningbouw duurzaam en circulair te maken, kan er gebruik worden gemaakt van herbruikbaar plaatmateriaal en natuurlijk isolatiemateriaal.