Als een bedrijf medewerkers in dienst heeft, al is het maar één, is het verplicht om je bedrijfshulpverlening (BHV) op orde te hebben. Belangrijk, want je zorgt hiermee voor een veiligere en gezondere werkomgeving. In dit artikel vertellen we je alles dat je wilt weten over BHV: van het aanstellen van BHV’ers tot de geldigheidsduur van het certificaat.

Wat doet een BHV’er?

De taken van een bedrijfshulpverlener, afgekort BHV’er, zijn vastgelegd in de Arbowet. Een BHV’er kan onder andere eerste hulp bij ongevallen verlenen, een brand bestrijden of beperken en aanwezigen alarmeren en evacueren tijdens een noodgeval.

Er is geen wettelijke vereiste voor een minimumaantal BHV’ers binnen een organisatie, maar onder werktijd moet er wel altijd minimaal één aanwezig zijn binnen het bedrijf. Je zult als werkgever zelf moeten bepalen hoeveel bedrijfshulpverleners er nodig zijn. Een tip: pak de Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E) erbij en houd ook rekening met vakanties, vaste vrije dagen en eventuele thuiswerkdagen. Je mag ook jezelf als BHV’er aanwijzen.

Organiseer een cursus

Met het aanwijzen van voldoende BHV’ers ben je er nog niet, want een medewerker is pas een BHV’er als er een certificaat is behaald. De BHV’ers in spe volgen een cursus en krijgen na het succesvol doorlopen hiervan het certificaat. De cursus is op diverse locaties in Nederland te volgen, van Amsterdam tot Zwolle. Zoek bijvoorbeeld op ‘BHV cursus Zwolle’ om trainingen in deze plaats te vinden.

Een BHV-cursus bestaat uit theorie en praktijk. Het theoriegedeelte kan bij sommige aanbieders online afgerond worden. De praktijkoefeningen nemen over het algemeen een dagdeel in beslag. Deelnemers doen onder andere praktijkkennis op over het reanimeren van een persoon, het blussen van een brandje en het ontruimen van een pand.

Goed om te weten: het gaat hier om de basiscursus BHV. Er zijn diverse aanvullende BHV-cursussen die meer verdieping bieden, zoals een training gericht op zorgmedewerkers waar onder andere specifiek aandacht wordt besteed aan het evacueren van patiënten in bedden.

Geldigheid BHV-diploma

De meeste BHV-certificaten zijn een jaar geldig. Dat betekent dat BHV’ers ieder jaar een cursus moeten volgen om hun certificaat te behouden. Kies een trainingsaanbieder uit die rekening houdt met de al aanwezige kennis, zodat er vooral gestudeerd kan worden op weggezakte of nieuwe lesstof en het praktijkgedeelte hier ook op kan worden aangepast.

Oefenen met ontruimen

Je wilt als werkgever niet dat jouw BHV’ers het pand voor de eerste keer evacueren tijdens een echte noodsituatie. Geef ze daarom de mogelijkheid om minimaal eenmaal per jaar een ontruimingsoefening te organiseren. Het kan verstandig zijn om vaker te oefenen met evacueren als er veel risico’s op de werkvloer zijn, bijvoorbeeld wanneer mensen met gevaarlijke stoffen of machines werken.