Natuurlijk loop je als zzp’er altijd de nodige risico’s. Maar gelijktijdig krijg je ook veel voor dit leven terug. Zzp’ers hebben over het algemeen namelijk meer vrijheid, terwijl ze ook zelf de tarieven en productprijzen kunnen bepalen.
En in veel branches is er veel werkgelegenheid. Denk aan de aannemersbranche, IT-branche en ga zo maar verder. Wie werkt maakt fouten, maar het is goed om te beseffen dat je bepaalde fouten als zzp’er beter niet kunt maken. Zoals de onderstaande drie!
Zakendoen met slechts één opdrachtgever
Het klinkt natuurlijk zo verleidelijk en helaas maken veel zzp’ers zich er nog schuldig aan: ze doen slechts zaken met één opdrachtgever. Deze schakelt je bijvoorbeeld in voor een zeer grote opdracht, waardoor je genoeg verdient en ook niet op zoek hoeft naar andere opdrachtgevers. Dit klinkt weliswaar verleidelijk, maar je loopt met één opdrachtgever ook de nodige risico’s.
Het eerste risico heeft te maken met het gebrek aan stabiliteit: als de opdrachtgever wegvalt, heb je ineens geen inkomsten meer. Bovendien wil je ook niet afhankelijk zijn van één opdrachtgever, want dat kan zenuwslopend zijn.
Gelijktijdig is de wetgeving ook veranderd in 2025. Tegenwoordig word je met één opdrachtgever al snel gezien als schijnzelfstandige. Hiermee loop je risico’s op naheffingen, omdat je door de Belastingdienst dan aangemerkt wordt als werknemer. Je hebt dan bijvoorbeeld geen recht op zelfstandigenaftrek.
Daarom raden we elke zzp’er aan om op meerdere paarden te wedden. Probeer sowieso drie opdrachtgevers binnen te halen en blijf daarna ook nog doorzoeken. Dan moet je natuurlijk wel reclame maken, maar daarvoor kun je prima een marketingbureau inschakelen. En zelf kun je bijvoorbeeld ook promotieartikelen via BudgetGift aanbieden.
Zelf alle administratie regelen
Je denkt misschien dat het tamelijk eenvoudig is om als zzp’er zelf de administratie te regelen. Maar besef dat je ook een balans en winst- en verliesrekening moet opleveren wanneer je officieel ondernemer voor de inkomstenbelasting bent en gebruik wilt maken van zelfstandigenaftrek en dergelijke. Vaak is dit ingewikkelder dan je denkt en fouten wil je niet maken, want dan krijg je misschien de Belastingdienst op je dak.
Daarom kun je voor complexe administratie beter een ervaren boekhouder of accountant inhuren. Toegegeven, je bent er wat geld aan kwijt, maar gelijktijdig krijg je er ook veel tijd voor terug en je voorkomt de nodige stress!
Andere fouten
Daarnaast zijn er nog verscheidene andere fouten die zzp’ers vaak maken. Ze sluiten bijvoorbeeld niet de juiste verzekeringen af, investeren niet voldoende in goede bedrijfsmiddelen of ze zetten geen geld apart voor de btw. Al met al is het dus zeer relevant om al die fouten te voorkomen, zodat je een gelukkig en weinig stressvol leven als zzp’er kunt leiden.