Een polsblessure kun je oplopen bij het sporten, maar deze kwetsuur komt minstens zo vaak voor bij mensen die repeterend werk doen of bij het werk een ongewenste houding aannemen. Dit soort blessures kunnen zeer hardnekkig zijn en voor veel ongemak zorgen. Je gebruikt je polsen en handen immers de hele dag door. Als de blessure door het werk wordt veroorzaakt dan kan met de werkgever worden overlegd hoe de werkomstandigheden kunnen worden verbeterd, zeker als meer medewerkers dezelfde klachten hebben.

Wanneer kan een polsbrace uitkomst bieden?

Met een polsbrace kun je je pols ondersteunen en stabiliseren. Een brace wordt gebruikt bij een trauma zoals een val met de fiets of ander ongeval. De brace werkt pijnverlichtend en bespoedigt ook het herstel. Een brace kan ook preventief worden gebruikt. Je ziet het soms bij tennissers. Zij dragen een brace om te voorkomen dat ze een polsblessure oplopen. Dit is toegestaan, het valt niet onder de dopingregels. Bij een blessure kan koelen met ijs soms uitkomst bieden, zeker direct na het oplopen van een blessure. Daarnaast is rust heel belangrijk. Een geblesseerde pols moet je niet direct weer willen belasten. Vaak wordt de hulp van een fysiotherapeut ingeschakeld als het om een ernstige blessure gaat. Deze kan oefeningen voorschrijven om de pols langzaam weer te gaan belasten. Dit kan ook stijfheid en spierverlies voorkomen.

Het carpaal tunnelsyndroom

Het carpaal tunnelsyndroom is een veel voorkomende blessure aan de pols. Deze blessure komt vaak voor bij mensen die veel achter een computer zitten en daarbij het toetsenbord gebruiken. Ook bij tekenen met de computer met een muis of speciaal tekenapparaat kan CTS veroorzaken. De symptomen zijn tintelingen in de pols en pijn die uitstraalt naar de onderarm. Soms treedt ook krachtverlies op. Een polsbrace bij carpaal tunnel syndroom kan verlichting van de pijn opleveren. Behandeling bestaat verder uit fysiotherapie, soms wordt een operatie gedaan om de druk op de zenuwen te verlichten. Het carpaal tunnel syndroom kan uiteindelijk leiden tot chronische klachten, vooral als dit niet goed of niet tijdig wordt behandeld.

Wees terughoudend met pijnstillers

Natuurlijk is de verleiding groot om als je veel pijn aan je pols of polsen hebt, naar de pijnstillers te grijpen. Dit kan geen kwaad als het om kortstondig gebruik gaat. Als je bent gevallen of je hebt je pols flink gestoten dan kun je gerust paracetamol slikken tegen de pijn. Bij heftige pijn kan ibuprofen worden gebruikt. Wees hier voorzichtig mee, want deze medicatie kan tot maagproblemen leiden. Als de pijn langer dan enkele dagen aanhoudt en pijnstilling nodig blijft dan is het raadzaam om naar de huisarts te gaan. Deze kan je eventueel doorverwijzen naar een ziekenhuis voor een röntgenfoto om een breuk in de pols uit te sluiten. Als er sprake is van een breuk dan volgt uiteraard behandeling met gips of een spalk. Een gecompliceerde polsbreuk moet vaak operatief worden gezet met behulp van schroeven en plaatjes.