Het is anno nu heel simpel om een zwembad in je tuin neer te zetten, waarvan je de hele zomerperiode veel plezier hebt als gezin. Omdat de vraag veelvuldig is toegenomen, zijn de prijzen van opzetzwembaden zeer aantrekkelijk geworden. Vanaf enkele tientjes trakteer je je kinderen al op een opblaasbaar exemplaar van ruim drie meter doorsnee en zo'n driekwart meter diep. Maar er zijn ook ruimere en duurzamere zwembaden verkrijgbaar. Maar je spaart nog meer geld uit.

Het opzetten: fluitje van een cent

Een zwembad kopen doe je in een handomdraai en ook het opzetten van het geheel is geen moeilijke opgave. Je zet het frame in elkaar en bevestigt het zeil eraan vast in de juiste volgorde. Daarna is het een kwestie van vullen en zwemmen maar. Heb je een watertank in de tuin, dan maak je daar natuurlijk gebruik van. Niet alleen je kinderen kunnen hier de hele dag ravotten, jijzelf vindt er ook verkoeling na een lange (thuis)werkdag. Veel opzetzwembaden zijn groot genoeg om daadwerkelijk een zwemslag in te maken, maar erin relaxen met een drankje is ook een verleidelijke optie. Precies de luxe die je op vakantie geniet, maar dan in je eigen tuin.

Bespaar kosten met je eigen zwembad - en hou zelf een oogje in het zeil

Het scheelt veel geld omdat je minder (of geen) gebruik maakt van het openbare zwembad in je omgeving. Abonnements- of entreekosten inderdaad, maar denk ook aan de consumpties die ze in de kiosken met flinke winstmarge verkopen. Die haal je nu gewoon uit je eigen koelkast of vriezer. Tassen inpakken hoeft niet, de kinderen rennen zo in hun zwemoutfit vanuit hun kamertje richting zwembad. Verder is het wel zo fijn dat je hoogstpersoonlijk een oogje in het zeil kunt houden.

Onderhoud: van zwembadstofzuiger tot filterpomp

Over zeilen gesproken: koop er een op maat gemaakt afdekzeil bij, zodat het zwembad 's nachts geen rommeltje van rondslingerende bladeren wordt. Ook insecten nemen vaak een duik, terwijl deze zelden een zwemdiploma hebben. Wordt het water toch smoezelig, dan voeg je enkele chloortabletten toe of haal je de zwembadstofzuiger erdoorheen. Een filterpomp verwijdert ook het nodige vuil. Als het weer wat frisser wordt, laat je het zwembad leeglopen, haal je de metalen constructie uit elkaar en berg je het geheel op. Eventueel breng je talkpoeder aan in de hoeken, opdat daar geen schimmel ontstaat. Met een fles azijn en een sponsje maak je het zeil schoon. Veel werk heb je er dus niet aan, zeker niet als je jezelf op de juiste handige accessoires trakteert. Nog steeds wegen de kosten dan niet op tegen die van het openbare zwembad.