Capaciteit slimmer benutten
Het lijkt zo simpel: je steekt een stekker in het stopcontact en je hebt stroom. Altijd, want het netwerk voorziet daarin. Maar dat kan alleen maar, wanneer er ook continu elektriciteit opgewerkt wordt. Met een energiecentrale werd altijd in die behoefte voorzien, maar onze grootste energiebron is de zon en daar kunnen we nu eenmaal niet het hele etmaal van profiteren. We moeten dus op een slimmere manier omgaan met de beschikbare elektriciteit. Dat kan door een thuisbatterij te laten plaatsen. Zo’n apparaat stelt je in staat om overdag elektriciteit uit zonlicht op te slaan en die op een later moment te gebruiken. Je hoeft daardoor niets terug te leveren aan het elektriciteitsnet, waardoor het netwerk minder te maken krijgt met piekmomenten. Dat is gunstig voor alle partijen.
Verwarmen op basis van elektriciteit
Een kentering is ook te zien in de manier waarop we onze woningen verwarmen en van warm water voorzien. De warmtepomp doet steeds vaker zijn intrede om de traditionele cv-ketel te vervangen. Daarnaast zien we dat ook steeds meer mensen kiezen voor een elektrische boiler om het kraanwater te verwarmen. Zo’n apparaat werkt volledig op elektriciteit, die je zelf kunt opwekken met zonnepanelen. Het aldus verwarmde water is beschikbaar in een reservoir, zodat je zorgeloos kunt douchen, de afwas kunt doen, enzovoort. Daarmee ontzie je het milieu en bespaar je bovendien op de energiekosten.
Bedienen met een app
Gemak dient de mens, dus hoe fijn is het dat je zo’n boiler met behulp van een app kunt bedienen? Je kunt precies zien hoeveel elektriciteit je verbruikt en je kunt ook een tijdschema maken, zodat je altijd op de juiste momenten over voldoende warm water in huis beschikt. De grootte van het waterreservoir kies je op basis van de gezinssamenstelling.