ZAANDAM - Heb je een eigen onderneming in Zaandam? Dan zet jij je hier dag in dag uit met ziel en zaligheid voor in. Logisch, want je moet er zelf immers voor zorgen dat er brood op de plank komt. Helaas kan er iets voorvallen waardoor je niet meer kunt werken. In loondienst betaalt je werkgever je door, maar voor zelfstandig ondernemers zit de vork iets anders in de steel. Er komt dan alleen geld binnen als je een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) hebt. Omdat hier veel onduidelijkheid over bestaat, vertellen wij je in deze tekst alles wat je moet weten over arbeidsongeschiktheidsverzekeringen.
Wat is een arbeidsongeschiktheidsverzekering?
Ondernemers in Zaandam die een arbeidsongeschiktheidsverzekering hebben, ontvangen een uitkering als ze arbeidsongeschikt raken. Dit is bijvoorbeeld het geval bij ziekte, een burn-out, ongeval of zwangerschap. Je hoeft niet volledig arbeidsongeschikt te zijn, want meestal heb je ook bij gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid recht op een uitkering. Je verzekeraar keert je dan maandelijks een bedrag uit. Op deze manier komt er toch geld binnen, waardoor jij je vaste lasten kunt blijven betalen.
Wanneer ontvang ik een uitkering?
Na het lezen van de bovenstaande tekst denk je misschien dat je al een uitkering krijgt als je ziek bent en een arbeidsongeschiktheidsverzekering hebt, maar dat hoeft niet. Vrijwel iedere verzekeraar werkt namelijk met een uitkeringsdrempel. Word je voor minder dan 25 procent arbeidsongeschikt verklaard? Dan heb je vaak geen recht op een uitkering. Dit is ook het geval als je klachten niet medisch vastgesteld worden door een arts of als je je verzekeraar misleidt of probeert te misleiden.
Ben je arbeidsongeschikt en voldoe je aan alle voorwaarden?
Dan heb je recht op een uitkering. Veel ondernemers denken dat ze direct recht hebben op een uitkering, maar dat is eigenlijk nooit het geval. Bij het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering kies je namelijk voor een wachttijd. Je hebt pas recht op een uitkering als de wachttijd verstreken is. Heb je bij het afsluiten van je AOV een wachttijd van een maand gekozen? Dan ontvang je alleen de eerste maand geen uitkering. Ondernemers die voor een wachttijd van 24 maanden kiezen, hebben de eerste twee jaar geen recht op een uitkering.
Hoe hoog is de uitkering?
Voordat je een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluit, ben je ongetwijfeld ook benieuwd naar de hoogte van je uitkering. Hier kunnen we niet bijzonder veel over zeggen, want de hoogte hangt af van het verzekerde bedrag en de mate van arbeidsongeschiktheid. Heb je bij het afsluiten van de verzekering voor een verzekerd bedrag van 3500 euro per maand gekozen en word je volledig arbeidsongeschikt verklaard? Dan keert je verzekeraar je – na het verstrijken van de wachttijd – iedere maand dit bedrag uit. Als je voor 75 procent arbeidsongeschikt wordt verklaard, heb je recht op 75 procent van het verzekerde bedrag.
Hoe zit het met arbeidsongeschikt personeel?
Als je personeel in dienst hebt, kun je te maken krijgen met arbeidsongeschikte medewerkers. Komt één van je medewerker in de Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten (WGA) terecht? Dan ben je hier als werkgever verantwoordelijk voor. Zo ben je de eerste tien jaar verplicht om een WGA-uitkering te betalen. Financieel gezien kan dit een blok aan je been worden, waardoor het niet prettig is als je hier zelf voor opdraait. Ondernemers in Zaandam die personeel in dienst hebben, doen er dan ook goed aan een WGA verzekering af te sluiten. Hiermee ben je verzekerd voor de uitkering die je als werkgever aan je medewerker moet betalen.