KOOG AAN DE ZAAN - De rechtbank Noord-Holland heeft een 17-jarige jongen veroordeeld voor poging tot doodslag nadat hij met een omgebouwd wapen op een slachtoffer heeft geschoten op het perron van station Koog aan de Zaan. Ook in de trein heeft de jongen een schot gelost. Maar omdat niemand dat heeft gezien, kan niet worden vastgesteld in welke richting dat was geweest en wordt hij hiervoor niet veroordeeld.

De jongen heeft jeugddetentie opgelegd gekregen van 197 dagen, waarvan 180 dagen voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar. Ook krijgt hij een taakstraf van 100 uur.

Schietincident
Op 16 maart 2021 werd de jongen in de trein aangevallen door het latere slachtoffer. Ze behoorden tot rivaliserende jeugdgroepen die al langer ruzie hadden met elkaar. In de trein raakten zij in gevecht. Dit gebeurde op klaarlichte dag in een trein met onschuldige reizigers, onder wie kleine kinderen. Ze hadden daarbij geen oog voor hun medepassagiers. Al vechtend kwamen ze bijna op een buggy terecht met een klein kind erin, waarna de moeder met het kind vluchtte naar een ander deel van het treinstel. De verdachte trok een wapen en schoot daarmee één keer in de trein. Dat schot is wel gehoord, maar door niemand gezien. Vervolgens heeft hij vanaf het perron nog een keer geschoten in de richting van het slachtoffer toen die de trein weer in wilde vluchten. Hier zijn wel getuigen van.

Na het incident is er forensisch onderzoek geweest. Er werd geen kogelinslag of schade aangetroffen in de trein en het wapen is niet gevonden. Op grond van de aangetroffen hulzen, de bevindingen van deskundigen en het feit dat de verdachte twee keer heeft geschoten, vindt de rechtbank bewezen dat de verdachte met een omgebouwd gas-/alarmpistool bewerkte munitie heeft afgevuurd. De verdachte heeft verklaard dat hij het wapen inclusief munitie een dag voor het incident heeft gekregen.

Oordeel rechtbank
De rechtbank oordeelt dat de verdachte bewust de kans heeft aanvaard dat zijn schot op het perron tot de dood van het slachtoffer kon leiden. Het schietincident en de vechtpartij moeten voor de medepassagiers ontzettend beangstigend zijn geweest. Veel mensen hebben de gebeurtenis als zeer schokkend ervaren. Het is algemeen bekend dat dit soort feiten gevoelens van onveiligheid aanwakkeren. De rechtbank neemt dat de verdachte zeer kwalijk.

Nadat de verdachte 17 dagen vastzat in voorarrest, werd hij door de raadkamer van de rechtbank geschorst onder zeer strikte voorwaarden. Zo kreeg hij huisarrest met een enkelband en mocht hij alleen onder begeleiding van een volwassene naar buiten om naar school te gaan. Ook moest hij in therapie en meewerken aan intensieve begeleiding door een coach. De verdachte heeft zich goed aan de voorwaarden gehouden. Ook is de ruzie tussen de twee jeugdgroepen bijgelegd.

De rechtbank vindt het belangrijk dat de verdachte zijn schoolopleiding kan vervolgen en in behandeling kan gaan. Een terugkeer naar de jeugdgevangenis zou dat traject in negatieve zin kunnen doorkruisen. De voorwaardelijke jeugddetentie van 180 dagen moet hem ervan weerhouden opnieuw strafbare feiten te plegen. Ook moet hij zich gedurende zijn proeftijd houden aan voorwaarden zoals een contactverbod met het slachtoffer en meewerken aan een behandeling en een coach-traject. Daarnaast krijgt hij een taakstraf opgelegd van 100 uur.